При мажоритарен вот в два тура в парламента ще влязат 3 партии - ГЕРБ, БСП и ДПС. Прогнозата направи "Тази сутрин" по bTV математикът и експерт по изборно законодателство проф. Михаил Константинов.

Това става ден, след като ГЕРБ внесоха в парламента законопроект за смяна на избирателната система.

Ще се поучи ли България от изборния опит в Еритрея, Етиопия, Габон? И как би изглеждал сегашния парламент, ако на изборите на 26март бяха проведени с мажоритарната система за гласуване?

Ще се олеете

Малко вероятно е мажоритарната система да събере подкрепа в парламента, поне това показват математическите сметки до този момент.  Ако беше приложен на отминалите избори, според експерти, 44-тото Народно събрание трябваше да бъде само с три партии.

ГЕРБ щяха да вкарат 160 депутати, БСП – 50, а ДПС – 30. Малките партии щяха да останат без парламентарно представителство. И при тази конфигурация нямаше да се търси коалиционна формула за управление.

„Няма други партии, но те, малките го знаят, с изключение на господин Марешки, на който му се чудя какво точно прави в групата на подкрепящите. Искам да кажа на колегите от ГЕРБ – не е хубаво да имате 160 мандата, много е вредно, като вземете 160 ще се олеете и тогава народът ще ви маха”, заяви Константинов.

Избори до дупка

Какво представлява мажоритарния вот? Като начало е нужно да се извърши райониране. България трябва да бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района. Сложна задача, не е ясно кой ще го направи и как ще изглеждат избирателните райони.

Снимка: bTV

За да бъде избран депутат от този район например един от кандидатите трябва да събере 50%+1 подкрепа. Ако не успее, се отива на втори тур, на който се явяват двамата спечелили най-много гласове, единият от които ще влезе в парламента.

След цялата тази процедура по запълване на парламента някой от депутатите може да напусне – да влезе в изпълнителната власт, например, и тогава цялата процедура се повтаря отначало.

Най-просто казано, вотът ще е като този за президент или кмет.

Мажоритарната система се прилага в около 60 страни по света, основно в Азия и Африка.