Мария Габриел: Няма основание да ни отлагат за Шенген, но не удряме по масата
Еврокомисарят подчерта - от държавите от Западните Балкани зависи дали ще влязат в ЕС през 2025 г.
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 4
  • 0
    10
Мария Габриел
Снимка: Ладислав Цветков

Няма основание за неприемането на България в Шенген, но знаем, че решението се взема с единодушие. Това подчерта в студиото на „Тази сутрин” еврокомисарят Мария Габриел.

Преди дни холандският премиер Марк Рюте подчерта, че страната му принципно ни подкрепя, но все още има несвършена работа у нас.

Холандският премиер: Подкрепяме ви за Шенген, но не сте готовиМарк Рюте похвали прогреса на България, но подчерта, че има още какво да се направи

„България в дългосрочна перспектива има поведение, което оставя силно впечатление. Ние не слагаме юмруци по масата, не извиваме ръце, показваме, че сме надежден партньор”, коментира Габриел. Тя посочи, че въпреки това премиерът Бойко Борисов поставя темата на дневен ред, когато това е важно.

„Няма основание за неприемането на България, ЕК и ЕП от 3 години повтарят едно и също, в Съвета нещата са по-различни”, допълни еврокомисарят.

По думите й стратегията на ЕС за Западните балкани не залага конкретна дата за приемането им, а „хоризонт 2025” и по-важното е, че има ясен политически сигнал, че вратата към европейската перспектива остава отворена – нещо, което е било немислимо по-рано.

Вижте още във видеото!

  • 0
    10
Още по темата
4 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре