От ВОЛЯ считаме, че най-важно е формирането на стабилно правителство, но то може да се направи обединено около стратегически цели. Това заяви лидерът на формацията Веселин Марешки по време на първия си брифинг след парламентарните избори. По последни данни партията влиза, макар и с малко, в новия парламент.

"Земеделие, туризъм, енергетика, външна политика са областите, в които ВОЛЯ е най-силна. Може да направим силно партньорско правителство, което да решава проблемите на страната. Нямаме самоцел. Имаме силни кадри във всички области. Компромиси по никакъв повод няма да правим", категоричен беше Марешки.

Той поиска директно участие в управлението, срещу което е готов да поеме отговорност за действията му. На какво място вижда себе си Веселин Марешки? "Министър-председателското. Министър-председателското. Абсолютно сериозно е. .Аз не участвам в което и да е състезание, в живота си и всички много добре знаят, че рано или късно това, с което се занимавам ставам номер едно."

Марешки даде Естония като пример за държава, която се управлява „за народа и в името на народа” и призова към това да се стреми и новата власт у нас. Вторият проблем е демографската криза. Според Марешки е нужна 10-годишна програма за преобръщане на тенденцията за намаление на населението в България.

Справяне с корупцията, борба срещу контрабандата и картелите, стабилни доходи, достойно заплащане на лекари, учители, полицаи, сигурност и добро образование. Ако се обединим около това, България ще бъде по-различна през следващите години, добави още лидерът на ВОЛЯ.

„Ако се направи равносметка на кампанията, видяхме бягство от дебат, всичко беше съсредоточено около черен пиар и фалшиви новини. ВОЛЯ беше обект на нападки отвсякъде. Тази черна кампания отблъсна над 10% от избирателите и се стигна до там твърдите ядра да определят резултата на изборите, защото отвратиха хората и те не гласуваха”, заяви Марешки и обяви, че ще води война срещу фалшивите новини.