Важно е да се разполага с механизми за действие при извънредни ситуации, когато има кандидати за убежище, особено от Сирия. С нова директива на ЕС се подобрява достъпът до правосъдната система - трябва да се гарантира, че справедливо ще се разгледа всеки иск на бежанец. България бе засегната от тежката криза в Сирия, но също Гърция, Малта. Това заяви по време на визита в София еврокомисарят за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

По думите й до този момент ЕК заделила 20 млн. евро за укрепване на ситуацията в България. „През последните месеци сте изправени пред ситуация, да посрещнете много външни лица. Сега въвеждаме ново законодателство. Правото на убежище е едно от най-важните неща. Липсата на яснота доведе до това, че съдилищата трябваше да разчитат на тълкования, основани на общите правила. Държавите членки не бяха особено ентусиазирани. Други като България бяха нови и с колебание пристъпиха към това начинание. Ще намалим значително възможностите за задържане на кандидатите за убежище. Истинската работа започва сега, с прилагането на законодателството”, обясни Малмстрьом.

Тя посочи, че всички държави членки са длъжни да се съобразяват с новите принципи. А Комисията щяла да се опита да подпомага чрез финансиране, обучение и практически инициативи.

„В центъра сте вие, хората от практиката. Трябва да има ясни закони и достатъчни ресурси. Картината на убежището ще продължи да се променя. На този етап сме се обединили около общата система за убежище и гражданите, които са се обърнали към нас за закрила”, каза още Малмстрьом.

Според еврокомисаря са необходими мерки за интеграция. „Споделянето на добри практики е важно, но и финансовите съображения са важни. Бежанците в България искат да работят тук, да учат български език”, допълни Малмстрьом и отбеляза, че един от въпросите на срещата й с вътрешния ни министър е именно темата за мерките за интеграция на бежанците.

Еврокомисарят приветства усилията на България да се справи със ситуацията във връзка с потока от имигранти, основно от Сирия.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас