"В момента работи страхът на БСП. Когато заработи страхът на БСП и инстинктът за оцеляване, общо взето започват да действат и разумно. Вижда се, че ДПС поглъща БСП като електорат, вижда се, че коалицията е дълбоко непопулярна и се вижда, че изборите, които трябваше да стабилизират правителството - защото такъв беше планът на управляващите - тежко го дестабилизираха и се създава вече ново реформаторско дясно мнозинство". Така единственият бъдещ представител на реформаторите в ЕП - Светослав Малинов, отговори пред Дарик на въпроса дали наближава времето за предсрочни избори.

Той бе категоричен, че Реформаторският блок излиза по-силен от кампанията за евровота и оттук нататък ще расте, а предсрочните избори са по-близо от преди и обединението ще бъде основен участник в следващото Народно събрание. Малинов вижда новото дясно мнозинство "в очите на ГЕРБ и Реформаторския блок".

"Важно беше Реформаторският блок да получи първите си гласове на първите си избори и да стъпи здраво и да се види, че съществува по убедителен начин", каза Малинов. Той отново повтори, че от коалицията винаги са били за преференцията, подредили са листата си преди да стане ясно за този вид вот и всеки в листата е бил с идеята, че може да победи, а може и да загуби. Малинов подчерта, че подреждането на листата е било плод на консенсус между партиите в блока.

"Никога не може да се постигне пълен консенсус с избирателя и затова винаги сме били за преференция", мотивира се той.

Малинов сподели, че познава другия избран с преференция бъдещ евродепутат - Момчил Неков от БСП. Той разказа, че двамата се запознали покрай това, че Неков искал да прави докторат или да пише книга и представителят на РБ му съдействал за част от интервютата в книгата.

"Познавам го, той е изключително работлив. Неговото избиране е плод на грешка, която обаче не трябва да се отразява на неговото самочувствие и отиване в ЕП. Смятам, че той ще остане един от куриозите, но пък никой не знае дали няма да е началото и на една сериозна политическа фигура", каза Малинов, като подчерта, че прави коментара си за човек от друга партия, защото ги обединява преференциалният вот.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)