„Кандидатирам се за омбудсман, защото непрекъснато съм била в досег със социалното страдание на хората. Разбрах, че тези проблеми не могат да се решат само партийно и политически и реших да се посветя институционално на тази кауза”. Това обяви депутатът от БСП Мая Манолова пред „Лице в лице”.

Тази седмица БСП официално внесе кандидатурата на Манолова за омбудсман. Тя ще се съревновава за поста с досегашния омбудсман Константин Пенчев, който беше номиниран от Реформаторския блок. Манолова ще разчита на подкрепа и от други партии, включително от ГЕРБ.

Социалистката обясни още, че е осъзнала, че проблемите на хората не могат да се решат само със законодателство, важно е и как се изпълняват законите и уточни, че за нея изборът за омбудсман не е на всяка цена. Омбудсманът се избира от депутатите с тайно гласуване.

Червеният депутат коментира и актуалната в последните дни съдебна реформа. Според нея тя може да се случи и без промени в Конституцията. „Зависимостите се случват през административните ръководители и пример е случаят с Владимира Янева. Важен е прекият избор на членове на ВСС”, коментира Манолова.

Целия разговор може да чуете тук: