С тайно гласуване депутатите избраха Мая Манолова за омбудсман на България. Неин опонент беше досегашният омбудсман Константин Пенчев, който беше издигнат от Реформаторския блок.

Мая Манолова е била подкрепена от 129 депутати. За Пенчев са гласували 82. Общо са гласували 223. 12 от бюлетините са били невалидна.

Резултатът от избора беше обявен от депутата Евгени Стоев, който председателстваше комисията за тайното гласуване.

Мандатът на омбудсмана е 5 години, като има право да се кандидатира за втори мандат.

Изборът на Манолова беше очакван. Подкрепа за нея бяха изразили парламентарните групи на БСП, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт. Очакванията бяха и че кандидатурата ѝ ще бъде подкрепена от „Атака” и „Български демократичен център”.

Ще ми липсва страстта на парламентарната трибуна

Ще ми липсва страстта на парламентарната трибуна, но ми предстои не по-малко важна – за правата на българските граждани. Това заяви от парламентарната трибуна новоизбраният омбудсман.

Тя благодари на всички, които са я подкрепили за увереността, че ще бъде ефективен, истински достоен защитник на българските граждани. „Благодаря на тези, които не ме подкрепиха, защото ще докажа, че мога да бъда най-добрия омбудсман”, каза още досегашният депутат от БСП.

„Народното събрание ще ми липсва, ще ми липсва трибуната, и страстта на парламентарната битка. Но, ми предстои и друга, не по-важна битка - за правата на българските граждани”, посочи тя.

Манолова коментира, че някои от колегите ѝ ще ѝ липсват, както и тя на тях, но увери, че не се разделят за постоянно, защото за омбудсмана има работа и в НС. „Убедена съм, че ще работим добре заедно”, каза още тя.

По-рано през деня двамата кандидати бяха представени накратко от политическите сили, които ги издигнаха и се проведе дебат в пленарната зала.

След това депутатите гласуваха за един от тях в импровизирани секции в зала "Запад" на парламента. Още от сряда в ранния следобед залата беше оборудвана с тъмни стаички и урна. На вратите бяха разлепени и списъците с имената на народните представители по азбучен ред, разпределени в три секции.

Всеки депутат на влизане в залата получи празен плик, в който сложи бюлетината с избраното от него име. Когато приключи тайното гласуване, деветчленната комисия, която беше избрана за провеждане на тайното гласуване за омбудсман, започна преброяване на гласовете.