Лансираните от премиера Бойко Борисов конституционни промени не са съдебна реформа и не са това, което правосъдният министър Христо Иванов предложи по-рано. Това подчерта в студиото на „Лице в лице” депутатът от БСП Мая Манолова.

Според Манолова, пресконференцията на Борисов, Иванов и силовия министър Бъчварова е била недопустима намеса в работата на Темида, защото „премиерът уволни правителството на съдебната власт”.

„Правосъдният министър беше заел позата на магнолия в двора в Банкя, слушайки с огромно удоволствие как премиерът Бойко Борисов прерязва лентата на съдебната реформа”, цветисто коментира Мая Манолова.

Тя посочи, че е подкрепила стратегията на Иванов, по която са работили общо петима правосъдни министри, като в нея не е ставало въпрос за персонални рокади и промени в Конституцията.

Депутатът коментира, че е „за” разделянето на ВСС на две камари, но това може да се постигне и без редактиране на основния закон. Това обаче било необходимо за двете предложения, които Манолова не одобрява – намаляване на мандата на кадровия орган на 3 години („Ще направи ВСС много зависим от различните парламентарни състави”) и явно гласуване („В целия модерен свят гласуването по персонални въпроси е тайно”).

Мая Манолова реторично запита дали ГЕРБ, които са избрали сегашния състав на ВСС, ще изберат по-достоен заедно с реформаторите, които пък имали „нескончаем апетит” да назначават свои хора. Според нея промените в състава на съвета нямат общо с това, което гражданите искат – справедлив процес в разумен срок от независим съд.

480 000 причини за един сигнал

Мая Манолова, по чийто сигнал започна Костинбродската афера ден преди парламентарните избори през 2013 г., отказа да коментира оневиняването на единствения подсъдим по случая с надпечатаните бюлетини Росен Желязков.

„Никога не съм казвала, че Росен Желязков е виновен (...) зад неговия гръб се скриха организаторите”, заяви Манолова. Според нея „480 000 бюлетини са били приготвени за манипулация на изборите” и в това са убедени всички български граждани.

„Аз подадох този сигнал, защото имах информация какво се случва в печатницата и то се доказа – че има половин милион бюлетини. Важното е, че тези бюлетини не потеглиха към избирателните секции”, каза още Мая Манолова.