Мая Манолова: Арбитражните съдилища бяха бухалки на монополите
Депутатите нарушиха закона, като отказаха да променят Изборния кодекс, смята омбудсманът
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 12
    0
Мая Манолова
Снимка: bTV

Арбитражните съдилища се бяха превърнали в бухалка на монополите – в паралелна правосъдна система. Това обяви в предаването „Тази събота” омбудсманът Мая Манолова.

По нейна инициатива депутатите приеха промени в ражданския процесуален кодекс (ГПК), с които потребителските спорове бяха извадени от обсега на арбитражите. Промените бяха гласувани на второ четене преди дни.

Мая Манолова: Гражданите победиха монополитеПотребителските спорове вече няма да се решават с арбитраж, а огромните юрисконсултски възнаграждения бяха намалени няколко пъти, обяви омбудсманът

Това е победа за гражданите, както казах, защото са спасени десетки хиляди, допълни тя.

Омбудсманът съветва всеки гражданин, който получи бележка от арбитражен съд, да я скъса и хвърли в кошчето.

Тя напомни, че с промените беше намалена и таксата за юрисконсултите на монополистите – от 300 лв. на 50 лв. Досега за дълга от 20 лв. към „Топлофикация” хората трябваше да платят 950 лв., ако го оспорят, уточни омбудсманът.

Относно отказа на парламентарната правна комисия да разгледа проектите на промени на Изборния кодекс, свързани с резултатите от референдума, Мая Манолова каза: „Въпреки гръмките обещания, че депутатите са чули гласа на народа, нищо такова не се случи. Депутатите нарушиха закона”.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 12
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре