Председателят на ДАНС Владимир Писанчев си върши доста професионално работата. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в „Лице в лице”. Той все пак отбеляза, че би подкрепил искането на премиера Бойко Борисов за оставка, но до момента няма оплаквания от шефа на ДАНС.

По думите на Лукарски министърът на икономиката има непрекъснати отношения с Държавна агенция „Национална сигурност”. И по време на тази си работа е установил професионализма на Писанчев, на когото Реформаторския блок иска оставката от месеци.

Като пример за скорошни взаимодействия с шефа на ДАНС министърът даде спирането на лиценза на военния завод „Дунарит”. Лукарски обясни, че лицензът е спрян по сигнал на ДАНС, свързан с финансовата сигурност на държавата, казвайки, че става дума за движението на пари и отказвайки повече информация, защото информацията е класифицирана.

Той допълни, че това е „едно от най-добре работещите предприятия в оръжейния бизнес, но сигурността на държавата е по-важна”. По думите му опасенията са били настина сериозни, за да бъде предприета тази стъпка.

В края на миналата седмица Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС спря временно лиценза на завода, с което на практика блокира работата му по вече сключени договори.

„Оставката на министър Вучков ме развълнува лично. Моментът не беше избран особено тактично, но Веско е един прекрасен професионалист и си вършеше работата перфектно”, каза Лукарски за подадената оставка на вътрешния министър.

За общото искане с Азербайджан проектът „Набуко” да бъде възобновен министърът на икономиката обяви, че е оптимист и идеята е реализируема, като положителното развитие ще бъде полезно за цяла Европа.

Лукарски обясни още, че част от заема, който създаде напрежение в парламента и управляващата коалиция, ще се използва за издължаване на държавата с частни фирми. Според него и затова дългът е толкова голям, като за издължаването с бизнеса ще бъдат използвани около милиард лева.

Вижте целия разговор във видеото:

  • Борисов зове министрите: Когато си давате оставки, давайте ги накуп
  • Бъчварова оглави МВР, Вучков бе освободен
  • Веселин Вучков: Няма нищо драматично в оставката ми
  • "Екзотичното хрумване" Румяна Бъчварова сменя Веселин Вучков (ОБНОВЕНА)
  • МС внесе предложение за освобождаването на Веселин Вучков
  • БСП не планира вот на недоверие след сътресенията в сектор „Сигурност”
  • Бъчварова ще работи със заместниците на Вучков
  • Цветанов не говори с Плевнелиев за новите шефове в МВР и ДАНС, Борисов - вероятно
  • Оттеглянето на Лазаров и Писанчев: Натиск или достойна постъпка
  • Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев подадоха оставки (ОБНОВЕНА)