Аргументите за подкрепа на правителството са изключително в повече. Минавайки в опозиция, реформите, за които сме обявили, че се борим, не мисля, че бихме могли да ги осъществим. Това заяви министърът на икономиката и председател на СДС Божидар Лукарски.

Той допълни, че към този момент не вижда аргументи от партията да бламират правителството. „Това ще доведе до една политическа спирала на невероятна нестабилност в един регион, в който ние се очертахме като остров на стабилността”, смята Лукарски.

По думите му гласуваната на второ четене конституционна норма, уреждаща квотното разпределение на членовете във ВСС и станала причина за оставката на правосъдния министър Христо Иванов, не е „основната поанта” на правосъдната реформа.

„Не е приятно това, което се случи, но това е само част от голямото първенство, наречено реформа. Случва се да допуснеш някои загуби, но това не означава да напуснеш първенството”, смята лидерът на СДС.

Според него промените в Конституцията са само част от съдебната реформа, а тя е свързана с много други законодателни актове. Той даде пример със Закона за съдебната власт, Гражданскопроцесуалния кодекс и Наказателнопроцесуалния кодекс. „Именно тези промени ще се усетят от нормалния български гражданин, който в момента е страна по един съдебен спор”, смята Лукарски.