След като съдът е спрял решението за отнемане на лиценза на "Дунарит", значи няма да има такова нещо. Предприятието може да продължава да си изнася продукцията. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от БГНЕС.

Той направи този коментар в отговор на въпрос дали ще обжалва решението на Административен съд София-град, с което се отхвърля отнемането на лиценза на "Дунарит".

Лукарски каза, че по въпроса за отнемането на лиценза на предприятието Министерството на икономиката не е страна, такава е Междуведомственият съвет, който в решил да не обжлава.

"Дунарит" ще може да изнася до произнасянето на съда по съществото на спора дали е правилно решението на междуведомствения съвет, или не.

Припомняме, военният завод, свързан с банкера Цветан Василев, се оказа без лиценз за износ, като официалното обяснение на ресорния министър Николай Ненчев беше, че има риск за националната сигурност, свързан с паричните потоци.

Днес в Русе Румен Петков от АБВ също призова за незабавна отмяна на решението за лиценза на „Дунарит”, без да се чакат резултатите от обжалването.

"Това решение удря военно-промишления комплекс като цяло, защото за страните-партньори България става непредсказуема държава, която не спазва срокове и доставки", каза още Петков.

Той настоя да се обяви публично кой е инициаторът за вземане на такова решение и какви са мотивите – има ли доказани нарушения или, както се изрази Петков, става дума за "аргументи, събирани на околовръстното".