Регулирането на цените е подход от времето на централизираната пазарна икономика и не би довело до добро на пазара. Това заяви лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски в навечерието на гражданския протест срещу скъпите горива.

"Това беше възможно преди 10 ноември. Хората, които искат такова нещо, се връщат леко назад в мисленето”, коментира той. На въпрос какво би казал на протестиращите, Лукарски отвърна, че „на хората от улицата” не може да диктува някакви правила.

„Факт е, че в България хората най-после проявиха интерес към това какви са цените на горивата. В момента цените на горивата падат, ще ми се да вярвам, че не е само заради проверките, които се случиха напоследък”, коментира той.

По думите му, начинът по който хипотетично може държавата да регулира цените е да следва примера в Австрия, където има държавен дистрибутор на горивата, който да продава до цени, близки на производителите и по този начин да ги поддържа ниски.

"В България такова нещо няма и не е възможно. Няма как държавата да създаде орган и регулатор. По принцип и идеята на КЕВР като регулатор, е постепенно да се оттегля от регулаторните механизми на икономиката в началото на другата година", подчерта Лукарски.

Подкрепяте ли днешния протест срещу високите цени на горивата?

Икономическият министър си обяснява по-високите цени у нас с това, че има различни пазари и различно потребление: „Нека да не гледаме непрекъснато зад океана, пред океана и там, където има добив на петрол. Проблем на България е, че нямаме собствени добиви и трябва да се съобразяваме все пак. И на българските пазари пада петролът. Понеже българинът никога не е доволен, ще ви кажа, че в Германия, когато цената на горивото падне между 1 и 2 цента всички немци говорят за това и излиза на първа страница на вестниците”.