Задължително трябва да се направи задълбочена проверка на твърденията на Бойко Атанасов. Това каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пред журналисти по повод проверката на Етичната комисия към ВСС на твърденията на следователя за „шпицкоманда” в прокуратурата и изпълнение на политически поръчки.

Атанасов показа на bTV и купища документация, която следствието спокойно изхвърля в контейнер. Сред тях имаше и работни копия на материали по разследването за КТБ.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче намекна, че следователят изпълнява политическа поръчка.

„Разбрах, че Етичната комисия се е сезирала и ще я извърши. Тя трябва да бъде задълбочена и по-добра от предната проверка (по случая „Яневагейт”, когато съдържанието на записите въобще не бе на дневен ред – б.р.)“, заяви Панов. Той допълни, че лично ще присъства на изслушването на Атанасов, който трябва да даде показания пред Етичната Комисия на 7 март.

„Така или иначе говори магистрат, казва важни неща, които естествено трябва да бъдат проверени за достоверност. (...) Той трябва да има свободата да изрази това, което е казал и да се разбере тези материали, които са намерени в кофи за боклук какви са, как са били съхраняване и защо са изхвърлени. Изобщо обезпокояващи обстоятелства, по които, ако не се предприеме конкретна проверка, ще остане определен привкус за българската съдебна система“, посочи Панов.