Великобритания е готова да помогне на България да модернизира въоръжените си сили. Това заяви британският военен министър Майкъл Фалън на съвместна пресконференция с българския си колега Николай Ненчев, предаде БТА.

Той определи България като стратегически важен партньор за Обединеното кралство в регион на предизвикателства. „Напълно наясно сме, че каквато и да е заплаха срещу България е заплаха за Европа като цяло и за Обединеното кралство”, посочи Фалън.

Той е подчертал пред българския си колега, че въпреки че Великобритания ще напусне ЕС, тя не изоставя европейската сигурност или международните си ангажименти.

Двамата са обсъждали не само военното сътрудничество, но и възможностите на отбранителните индустрии на двете държави. По отношение на намерението на България да закупи нови патрулни кораби и многоцелеви изтребители, Фалън отбеляза, че е пристигнал у нас представители на водещи компании от своята родина.

Военните министри от двете страни са коментирали и съвместната охрана на въздушното пространство на България, но, по думите на Николай Ненчев, не е влизано в конкретика. Той е запознал Фалън "с евентуално намерение и възможност, при необходимост друга морска група да бъде дислоцирана в района на Черно море, ако това се налага", но по думите му на този етап не се налага.