Сергей Станишев има да отговаря на много въпроси. През последната година той твърде често коментираше Местан и ролята на Местан във връзка с края на кабинета Орешарски и има да отговаря на много въпроси, които ще му задам.

С кои фактори се договори управлението на Орешарски по време на първия кабинет на Борисов? Там ще намерите ключа за последвалите събития, заяви председателят на ДОСТ Лютви Местан в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

По това време сектор "Сигурност" беше обещан на ДПС от лидера на ПЕС. Той прави най- фаталната си грешка досега като прехвърля отговорността за събитията на някой друг, допълни Местан.

Вижте въпросите, които Местан отправи към лидера на ПЕС в следващото видео:

По думите на лидера на ДОСТ Сергей Станишев трябва да прояви повече политическа мяра. „Като човек, който е пряк участник в събитията, той знае по-добре от мен чия е отговорността и каква част от нея е негова” , допълни още Местан.

На въпрос дали би се извинил за назначаването  на Пеевски, както направи Сергей Станишев, Местан подчерта, че извинението  предполага съзнание, ако не зa вина, то за отчетлива, едностранна политическа отговорност. Що се отнася до отговорността, тя ако е на Местан, поднасям много искрено извинение. Но питам Станишев има ли доблестта да се яви в това студио и да каже – отговорността за назначаването на Пеевски е на Местан, допълни лидерът на ДОСТ.

Местан зави, че не знае да е имало втори атентат срещу Ахмед Доган.

Тревогите и съмненията за ДОСТ са излишни. Определени политически сили внушават в българското общество, че не е възможно нашите симпатизанти да са лоялни граждани.

Аз съм човек с поли-идентичност – аз съм етнически турчин и мюсюлманин, но освен това съм българин, гражданин на Европейския съюз, европеец. Първите две са ми дадени свише – априори, но те не ме правят по-малко лоялен към България, подчерта Местан.

Лидерът на ДОСТ отрече при учредяването на партията да са присъствали 200 имами. Въпреки това той не успя да посочи точната им бройка, но уточни, че предизборните кампании на партията няма да започват от джамии.

Виждал съм в Народното събрание хора с религиозни одежди, които бяха народни представители в началото на прехода. Да не говорим за стотиците случаи, в които са започвали предизборни кампании рамо до рамо с духовни служители, припомни лидерът на ДОСТ.

По думите му времето щяло да покаже, че учредяването на ДОСТ е добра новина за българските граждани. „Тя ще работи за единството на нацията срещу националистическите партии. Този Изборен кодекс е най-позорния акт и е истинско предизвикателство за останалите системни партии дали ще влязат в съглашение с националистите“, подчерта Лютви Местан.

Той определи националистическите партии като фашистки – факт признат и от Съвета на Европа. „В ДОСТ членуват пълноправни български граждани. ДОСТ се учреди като приятел на България. Защо реакциите срещу нас идват от националистическите партии? Ние и занапред ще отстояваме тезата, че въпреки, че сме различни ще отстояваме идентичността си без комплекси, ние не сме втора категория хора. Ще се противопоставим на Изборния кодекс“.

България е в Измир, Бурса и Анкара

„България е там, където има поне един българин, съхранил в сърцето си любовта към родината. Няма да позволим втори възродителен процес“, заяви Местан.

Вижте повече в цялото интервю: