„Може да бъде корумпиран този, който притежава реални властнически правомощия, този, който се разпорежда с публични ресурси”, каза лидерът на ДПС от парламентарната трибуна по време на последното заседание за този политически сезон, предаде БГНЕС.

„И най-добрият закон не може да замести политическата отговорност за ефективното му прилагане”, допълни още Местан. Според него, корупционните проблеми в страната идват именно от неефективното прилагане на законите.

Лидерът на ДПС изрази притеснение от факта, че не може да се дефинира един орган, който ще се назначава и освобождава от президента по предложение на Министерски съвет. Лютви Местан запита как органи, които са практически назначени от този, който генерира корупция, ще я предотвратят.

„Принципната позиция на ДПС не е в подкрепа на този законопроект”, допълни още лидерът на ДПС по време на дебатите за промени в Закона за предотвратяване на корупцията.

Последният работен ден на Народното събрание преди лятната почивка започна с драми от сутринта. Първата точка от дневния ред, а именно законът за предотвратяване на корупцията, не бе приета радушно от депутатите.