Дипломатът Любомир Иванов ще ръководи подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., съобщи пресслужбата на кабинета.

Иванов е досегашен посланик и постоянен представител към Организацията по прехрана и земеделие и останалите базирани в Рим международни организации на ООН.

Националният център ще координира работата на екипите и ще провежда обществените поръчки. В него ще работят държавни служители, които ще бъдат преместени временно от министерствата, и експерти, назначени на срочни трудови договори, като до края на годината те ще са 15. През следващата година и по време на председателството екипът ще нарасне до 50 души.

Центърът ще бъде закрит до 4 месеца след приключване на председателството.
Работата на центъра ще се контролира от Национален щаб, ръководен от националния координатор за подготовката и провеждането на председателството Меглена Кунева.

Заместник-председател на щаба е министърът на външните работи Даниел Митов.

Любомир Иванов е дългогодишен дипломат от кариерата, главен преговарящ в процеса на присъединяването към НАТО и заместник-министър на външните работи от 2002 до 2004 г.  

Работил е в посолствата ни в Белгия и Китай, бил е генерален директор по глобалните въпроси в МВнР, както и специален представител на България в Страсбург по време на първото председателство на страната на Съвета на Европа през 1994 г.