Бойко Борисов има един полезен ход – да направи нов миноритарен кабинет само с министри от ГЕРБ, като той без проблем ще получи подкрепа от останалите парламентарни групи за конкретни политики. Това коментира в изборното студио на bTV журналистът и съосновател на „Гергьовден” Любен Дилов – син.

„Конституцията ще запази парламента. По Конституция можем да караме 3-4 месеца без Министерски съвет. Председателите на парламентарните комисии са с ранг на министри”, посочи той.

Журналистът Мартин Карбовски изрази мнение, че подаването на оставка тази вечер е „абсолютна грешка”: „И друг път е живял и работил с президент от друга партия”. Колегата му Ивайло Цветков – Нойзи посочи, че лидерът на ГЕРБ е направил серия от грешки, сред които – изтърваният шанс за обща дясна кандидатура, отказ да бъде подкрепен Росен Плевнелиев за нов мандат, късно издигане на нова кандидатура – и то по-скоро слаба.

По този повод Дилов отбеляза, че ако Румен Радев е успял да се разграничи от БСП, Цецка Цачева е обвързала съдбата си с тази на ГЕРБ.

По отношение на референдума той посочи, че „ние сме в навечерието на голям скандал”, защото ГЕРБ, въпреки декларираната си склонност, не могат сами да прокарат през парламента законови промени, които да променят изборните правила по начина, по който искат подкрепилите националното допитване.