Ремонтите на НДК и Резиденция Бояна се довършват и от логистична гледна точка България до януари ще е готова за европредседателството си. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” ресорният министър Лиляна Павлова. По думите й работата по Националния дворец на културата ще приключи най-късно до Коледа.

Вече са постигнати и договорености с 21 хотела, които ще приемат 22 000 души по време на председателството. 2000 от тях ще са вип гости. Изискванията за приемането на еврочиновници включват локация близо до НДК или Летище София и най-малко три звезди, обясни Павлова.

Общо за 3-годишния период на подготовка и провеждане на европредседателството ще бъде използван бюджет в размер на 75 млн. евро, като това е близко до средното за ЕС.

Тя беше категорична, че в предстоящите месеци България ще има важна роля и няма просто да изпълнява план, утвърден отдавна другаде. По думите й нашата страна ще отстоява както своята позиция, така и интересите на всички 28 в ЕС в „институционалния триъгълник” на Съвета на ЕС, Европейската комисия и Европейския парламент.

„Европейският дневен ред няма рязко да се промени. 2018 г. е последна преди края на мандата на тези ЕК и ЕП, нормално е накрая да има ускоряване на нещата, които не са били приети”, коментира Лиляна Павлова. Според нея предстои и провеждането на големия дебат за бъдещето на Европа – как след 2020 г. ще функционира тя и дали ще продължим да получаваме финансиране и след излизането на Великобритания.

По думите й страната ни е в добра позиция да настоява за това, защото може да покаже резултатите от икономическото и инфраструктурното си развитие през последните 10 години.

Вижте още във видеото!