Лиляна Павлова: Поръчката за тол система се обжалваше поради много причини и интереси
Вчера избраният за президент ген. Румен Радев атакува въпросната поръчка за 200 млн. лв. във „Фейсбук”
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 3
    3
Лиляна Павлова
Снимка: Ладислав Цветков

„Обществената поръчка за тол система е обявена от АПИ още през месец април миналата година. Тя вече девет месеца е в общественото пространство, но се обжалваше няколко пъти по много причини и интереси, за да се удължи процедурата”, заяви министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова в предаването „Лице в лице”.

Вчера избраният за президент ген. Румен Радев атакува въпросната поръчка за 200 млн. лв. във „Фейсбук”, като това доведе до среща между него и Павлова. Днес поръчката отново беше спряна от поредната жалба, депозирана в Комисията за защита на конкуренцията.

Румен Радев атакува обществена поръчка за 200 млн. лвОт АПИ отговориха - не нарушавали премиерската забрана за нови търгове, възобновили стар

„Ген. Радев ме разбра, уверих го, че нямаме план да обявяваме нови обществени поръчки”, поясни Павлова.

Тол системата ще бъде въведена, като стандартните винетки за леки автомобили няма да отпаднат. „Това е изключително по-изгодно за българските граждани и пътуващи – запазваме електронната винетка за колите, за да може те да не плащат на километър, а на изминато време”, поясни Павлова.

Тол таксата ще бъде въведена за тежкотоварните автомобили.

На въпрос срещу какво са възраженията за тол системата, Павлова поясни, че има три хипотези. „Първата е предполагаем интерес на превозвачи, защото за тях за транзитно преминаване през България, тази система не е изгодна. Сега плащат 10 евро, а ще трябва да плащат около 70-80 евро”, поясни тя.

Поръчката за тол системата тръгна отново… и спряНова жалба в КЗК ден след като процедурата тръгна отново

Павлова добави, че е възможно възраженията да идват и от производителите на бордови устройства, защото тол системата е джипиес базирана.

„Тази система е много важна за националната сигурност, тя се връзва към европейската система и по този начин се проследяват стоките и превозните средства в страната. В борбата с контрабандата също е много неизгодно да се следят всички автомобили”, каза Павлова.

  • 3
    3
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре