Регионалният министър Лиляна Павлова поиска сделката за продажба на земите под „царските конюшни” в центъра на столицата да бъде обявена за нищожна. Павлова обяви, че още вчера е подала документите за това в Софийския градски съд.

От министерството имат множество юридически аргументи.

Още от 2003 г. няма документ, който да указва как точно е извършена заменката, с която започва цялата процедура по сделката.

Според Павлова не може да се каже, че Янко Иванов е истинският собственик на имота, защото множество други собственици имат искане срещу него. През юли той е придобил 7 декара и половина държавна собственост в идеалния център на София срещу 658 870 лева.  

Установихме, че областният управител не е имал правомощия еднолично и самостоятелно да се разпорежда и не е налице хипотезата за прехвърляне, продажба или ликвидиране на съсобственост от името на държавата към частните лица. Считаме, че така той е заобиколил закона, защото има спорове по принцип около процедурата като такава, обясни министърът.

По отношение на купувача - "Евротрансбилд", анализът е показал, че не е ясно легитимиран ли е собственик на имотите, за които претендира съсобственост с държавата, не е показал и документи за сделката.

Допълнително в съда имало висящи редица дела от много на брой фирми, които на свой ред претендират съсобственост на имотите. Ние всъщност нямаме реален съсобственик, на когото легитимно да е продаден имотът, обобщи Павлова.

По думите ѝ е налице и категорично ощетяване на финансовия, държавния, публичния интерес както по отношение на избора на оценители, така и на самите цени.

"Имаме документи за ипотеки, апорти и документи за продажби на части от имоти в рамките на този терен, чиято стойност в пъти надвишава стойността на сделката", изтъкна министърът.

Заради скандалната сделка оставка подаде областният управител на София Веселин Пенев.