Правителството представи приоритетите си за годината пред бизнеса. Сред тях са изграждането на трети мост над река Дунав, довършването на газовите връзки и тихата и дипломатична защита на националните интереси.

Както всяка година, форумът се превърна и в сцена, на която министър-председателят Бойко Борисов разгърна вижданията си по редица актуални теми от дневния ред по света и у нас.

Докато той говореше за „Дунав мост 3”, например, той отбеляза: „Досега седем пъти правим срещи с румънските колеги и след месец те са в ареста, а толкова искам третият мост да стане факт”.

Министър-председателят заяви, че е против конфликта между „зелените” и правителството по темата „Банско”: „Ако има и една керемида, ние ще излезем на протест. Ето, в Давос няма баир без десет лифта, броя, броя, броя, броя… изсечена гората и писти, писти, а ние искаме едно лифтче да има. Добре ако има повече от един лифт, тогава протестираме!”.

Приоритет на правителството е запазването на добрите отношения с балканските страни.

„Конфликтът между Хърватия и Словения е буквално смешен. При огромното хърватско море става въпрос за нула цяло, нула, нула шест на сто. Едно такова малко заливче (Пиран, заради който Любляна с години блокираше пътя на Загреб към ЕС – б.р.), като го видите на картата, направо ще се смеете, би трябвало като влезете във водата, да сте в Словения..... Не може да влезеш по бански в другата държава. И аз се надявам колегите от Словения и Хърватия да решат този проблем”.

България трябва да защитава националните си интереси и доброто си име, това също е приоритет.

„Преди две години бях в Софийския университет, група студенти бяха направили социологическо проучване в света. И знаете ли какво им излиза на тях – като кажеш България: "Тея стреляха по папата"... Ма, това, че папата беше в София и каза, че това не е вярно... Нула справедливост, но факт”.