„От името на БСП и Коалиция за България изразяваме нашата силна тревога от опита за покушение върху лидера на ДПС Ахмед Доган”, се казва в декларация на левите в парламента, прочетена днес от депутата Ангел Найденов.

„Това бе нападение с изключително тежки последици и за България и за политическия живот на страната”, продължи той.

ДПС и БСП осъдиха действията на Октай Енимехмедов като политическо покушение. Заместник -председателят на парламентрната група на социалистите каза, че на днешното сутрешно заседание на председателския съвет темата е била обсъдена. Но така и не се е стигнало до общ текст.

ДПС пак се възмутиха, че веднага след нападението се говорело за опит убийство и са недоволни че после хипотезата се променила на хулиганство и закана. Припомняме, че в първите часове на инцидента управляващите веднага излязоха с декларация, която осъди атаката срещу почетния председател на ДПС и поискаха разследване.

И днес ДПС поиска намесата на европейски експерти и нови проверки на оръжието и боеприпасите, с които е действал 25- годсишният Октай Енимехмедов. От движението са притеснени, че постъпката на младежа се омаловажава и той дори се превръщал в герой.

„Животът на един политически лидер, на един политик животът на който и да е български гражданин не може да бъде разменна монета на един или друг потенциален убиец”, заяви Лютви Местан, председател на ДПС.

Подкрепа ДПС срещна както в деня на инцидента така и днес в БСП. И социалистите са на мнение, че в събота е било извърешно политическо покушение. Червените дори били изненадани, че не се стигнало до обща декларация.

„И това, дами и господа народни представители, беше политическо покушение и случилото се не може да бъде омаловажавано. Това в някаква степен е покушение срещу демокрацията и срещу всеки един от българските граждани”, обяви Ангел Найденов, зам.-председател на Коалиция за България

От парламентарната трибуна ДПС призоваха всички свои членове и симпатизанти да запазят спокойствие и да не се подават на провокации.

Инцидентът с потечтния председател Ахмед Доган ще бъде тема на консултатвния съвет при президента на 5-ти февруари. Държавният глава Росен Плевнелиев пък настоя за наказания в НСО. Днес Европейската народна партия осъди иннцидента с Ахмед Доган и призова случилото се да не се политизира.


  • Октай Енимехмедов излезе на свобода
  • Октай Енимехмедов влезе в затвора в Бургас
  • Енимехмедов получи 3.5 години затвор – за хулиганство и закана
  • Възможно ли е новият парламент да се окаже с депутат по-малко?
  • 3,5 г. затвор за Октай Енимехмедов
  • Октай Енимехмедов искал да накара Доган да се "изпусне"
  • ВАС връща на работа уволнен заради нападението над Доган полковник
  • Октай Енимехмедов не е могъл да убие Доган
  • Доган показа незаинтересованост по делото срещу своя нападател
  • Ахмед Доган пак блокира делото срещу своя нападател