Засилването на регионалното сътрудничество е ключово за успешната борба с тероризма и разрастващата се радикализация. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева във Вашинготн, съобщиха от Министерски съвет.

Кунева присъства на среща на високо равнище за противодействие на войнстващия екстремизъм, която се провежда във Вашингтон под егидата на Белия дом. По думите ѝ основното послание на форума е, че страните по света трябва и могат да си сътрудничат, за да спрат войнстващия екстремизъм.

„Това е глобална заплаха и ни е необходим глобален отговор“, коментира Кунева.

Присъствалите на форума страни ще се съберат и в рамките на Генералната асамблея на ООН през септември, когато трябва да отбележат напредък по набелязаните цели.

В същото време междудържавни работни групи ще работят за изготвянето на планове за действие в различни направления като възпиране на чуждестранните бойци и осуетяване на финансирането на терористични организации.

Кунева посочи още, че друга основна цел на форума е била да се изпрати ясно послание, че екстремизмът и ислямът не са с равен знак.

Една трета от присъствалите на срещата държави са или изцяло мюсюлмански, или с големи мюсюлмански малцинства. Това беше и един от акцентите в речта на американския президент Барак Обама, който се обърна към участниците в срещата.