България няма как да стои настрани, трябва да изградим наистина много добър капацитет за посрещане на проблема с бежанците. И това е първата задача за годината, заяви вицепремиерът по европейските въпроси и механизма за сътрудничество и проверка Меглена Кунева.

„Темата с бежанците ще бъде проблем на Европа, особено на нашата част от Европа, и ще бъде световен проблем”, подчерта тя пред БНР. И допълни, че властите ще изградят по-динамични връзки с Европейската комисия, за да може България да разчита на помощ от Европейския фонд за бежанците.

По думите ѝ страната няма как да се справи сама.

Според Кунева променяната в управлението на Държавната агенция за бежанците и смяната на Николай Черпанлиев от поста „председател“ на агенцията, не е въпрос на наказание. „Това е политическа позиция, това не е експертна позиция и тя върви заедно с това, което е обща атмосфера на целия кабинет”, обясни тя.

В понеделник ще се проведе среща с министъра на вътрешните работи, министъра на отбраната и министъра на регионалното развитие, за да се помисли как да се увеличи ефектът от усилията на всеки един от тях за охрана на границите.

„Целта са центровате за бежанци, сигурността на границите, за да не минават нелегално хора, което би създало голям проблем в страната”, подчерта вицепремиерът.

По думите ѝ икономиката ще бъде водеща тема за Европа, а и за България, през тази година. „Има много нови интересни неща, които се случват, които се преоценяват във всяка една европейска държава”, каза тя.

„В момента даже Европейската комисия се отказва буквално от някои от своите законодателни инициативи, за да може по този начин да се насочи само към 10-те си най-важни приоритети, а и защото тезата, която се застъпва е, че прекаленото застъпване на регулации, особено когато тя натоварва бизнеса, не е продуктивна, не е добра в момент на криза”, обясни Меглена Кунева.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас