Присъединяването на България и Румъния към Шенген е печат за сигурност. Това заяви в Разград вицепремиерът по европейските политики Меглена Кунева днес, предаде БТА.

Според нея приемането ни в Шенген е необходимо, не за да се отчете, че сме изкачили още едно стъпало, а защото това е въпрос на повече сигурност. По думите й обаче затова се изискват много усилия: "Франция е страна, която е от самото създаване част на Шенген, но и там не може да се говори за 100 процента сигурност".

"Много голяма част от проблемите минават през сътрудничеството на страните, които са в Шенген и за нас самите ще е много по-лесно, ако с по-голяма сила усещаме подкрепата и сътрудничеството, ако сме част от това пространство на сигурност", добави тя.

Борба с корупцията по румънски модел

Кунева заяви още, че за да има резултати с борбата с корупцията в България трябва да се създадат независими органи. Тя посочи, че в нашата страна с борбата с корупцията се занимават много органи, но няма институция, която ясно отговаря за решаването на този въпрос.

"А в северната ни съседка има агенция за борба с корупцията, която се занимава с административните нарушения и анализа на различните опасности и друга, която е чисто наказателна - дирекция по антикорупция, имаща функции на прокуратурата", коментира Кунева.

Тя смята, че ако България иска да се справи с корупцията трябва да приложи примера на Румъния.