Четирима министри отидоха в парламента, за да отговорят на въпроса на опозицията „има ли държава” в борбата със зимното бедствие в Южна България. Меглена Кунева, Теменужка Петкова, Лиляна Павлова и Ивелина Василева заключиха, че са се справили добре в ситуация, каквато не е имало от 50 години насам.

Повече от 7 дни гражданите си задават въпроса - има ли държава. Има места в страната, където гражданите са лишени от медицински грижи, хляб и вода. Може ли да кажем и да отдадем всичко на природната стихия? Можем ли да прехвърлим отговорността за стихията от местните власти на НС и МС? Какво щяхме да правим, ако преспите бяха блокирали цялата държава? Ние питаме, защото хиляди български граждани чакат отговор на въпросите“, заяви социалистката Дора Янкова от трибуната.

„Моята политическа оценка е, че правителството се справи с координацията”, каза вицепремиерът Меглена Кунева. Тя оцени координацията като наистина добра този път, макар и в изключителна тежка обстановка. „Още в първия момент, когато стана ясно, че тази обстановка предстои да се влошава, имахме свикване веднага на Националния кризисен щаб и на щабовете по места. Между различните министерства беше създадена много добра координация”, отчете тя.

Теменужка Петкова увери парламента в голямата загриженост на държавата и оцени действията на институциите като бързи и адекватни. „Работихме в екип всички и координацията беше много добра, имаше непрекъсната връзка с Гражданска защита, кметовете, благодаря на 101-ви алпийски батальон”, каза енергийният министър.

„Стотици хора бяха мобилизирани да работят в снежните преспи, работи се денонощно, мобилизирана е допълнителна специализирана техника от цялата страна. Над 950 машини работиха в засегнатите райони”. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. Тя обясни, че и в действията по преодоляване на бедствието са участвали служителите на пътноподдържащите фирми, пожарникари, служители на Гражданска защита, военни, специалисти от енергийните дружества.

Тя посочи, че се очаква, особено в регионите, които в момента бедстват, да бъдат активизирани свлачищни процеси, а огромните валежи от сняг и дъжд тепърва предстои да нанесат огромни щети не само по републиканската пътна мрежа,но и по територията на цялата страна.

„Снеготопенето ще създаде предпоставки за значителни водни количества, които трябва да бъдат преведени през речната мрежа на България, и затова трябва да бъдем готови”, предупреди пък министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя увери депутатите, че правителството е набелязало спешни, превантивни мерки и е създало организация за действие на съответните институции при предстоящото пролетно снеготопене.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите