Никога не съм искала да ставам вътрешен министър. Ако погледнете политическият ми път, ще разберете, че това е така. Това е далеч от моите интереси. Това заяви във Велико Търново вицепремиерът Меглена Кунева, в чийто ресор са именно вътрешните работи.

Лидерът на ДБГ посочи пред Фокус, че Румяна Бъчварова, както и Веселин Вучков преди нея, може да разчита на сътрудничество. Кунева подчерта, че МВР е изключително важно за реформите в страната, като напомни, че в коалиционното споразумение са залегнали именно реформи в сектор „Сигурност”.

„Важно е възстановяване премахнатото конкурсно начало за издигане в кариерата и назначаване на ръководни длъжности, проверки на имуществото, мерки за ограничаване на битовата престъпност, политически мерки за приемането в Шенген. По всички тези точки аз съм работила, не защото това е специална сфера на интерес за мен, а защото смятам, че органите, които прилагат закона, дават европейското лице на страната”, обясни Меглена Кунева.

За оставките и тероризма

„Оставката на главния секретар на МВР е личен, а в този случай и политически избор”, коментира тя. Според нея ситуацията е щяла да бъде много по-различна, ако Светлозар Лазаров беше поискал сам да се оттегли.

„Когато министър- председателят поиска оставката, това вече е оценка на работата. Това е знак, че със съответния ръководител не може да се работи повече. Смятам, че е абсолютно нормално да я подаде в този случай”, заяви Кунева.

Тя изрази мнение, че предава „координационната работа в добро състояние”, но в МВР има още много какво да се направи. Причината за забавяне по определени въпроси е свързана със закони, които е трябвало да влязат за обсъждане през януари.

Сред тях е и Законът за тероризма.

„Законът беше предвиден за месец януари, а се отложи за края на април. Ако в момента се хванат чуждестранни бойци в България, ние нямаме текст, по който да ги съдим. И това много пречи. Също Законът за съдебната власт трябва да влезе много бързо в Министерски съвет. Към момента нямаме и план за справяне със забележките по доклада за правосъдие и вътрешен ред и антикорупционната стратегия”, обясни вицепремиерът.