Движение "България на гражданите" държи да единната регистрация на партиите от Реформаторския блок за местните избори, заяви днес във Варна председателят на движението и вицепремиер Меглена Кунева. По този въпрос разговорите в дясното обединение продължават.

Тя уточни, че движението държи на предизборно споразумение, което да е принципно, и с което да стартира процесът, а освен това е предложено и коалиционно споразумение.

„За местните избори засега можем да говорим за номинации, а за кандидатури само за онези места, в които има пълно единодушие между петте партии от блока”, обясни Кунева. Засега Реформаторският блок има общи кандидатури за кмет в Плевен и Добрич.

Туристически бум, ама предизборен

От ДБГ посочиха, че очакват МРРБ, кметовете и областните управители да подходят отговорно като служебно заличават адресните регистрации, направени в нарушение на закона, и през 10 дни да оповестяват публично докъде е стигнал процесът.

Найден Зеленогорски добави, че е внесен законопроект на Реформаторския блок и Патриотичния фронт за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, който да позволи служебно заличаване на незаконните адресни регистрации и да завиши глобите към кметове и кметски наместници, които позволяват твърде много хора да се регистрират на един адрес.

„Надяваме се да минат и на второ четене и да спрем така изборния туризъм”, каза още Зеленогорски.

Кунева цитира данни за Аврен, където при 7000 души население, вече има 12% ръст на жителите за периода май - ноември 2014, т.е. с около 900 нови души или общо завишение на регистрираните с 1500 души за 1 година.

Лидерът на ДБГ подчерта, че е недопустимо да има 278% ръст в новите адресни регистрации.

Тя добави, че във Ветрино при 5 хиляди души население, увеличението е с 270 души, т.е. около 3 пъти повече в сравнение с миналия 6-месечен период, а във Вълчи дол при 10 хиляди души население увеличението е 5 пъти в сравнение с миналия 6-месечен период, т.е. с 470 нови души.