Европейската директива за схемите за гарантиране на депозити, заради неизпълнението на която ЕК започна наказателна процедура срещу България, може да спази веднага в случая с Корпоративна търговска банка. Това подчерта лидерът на Движение „България на гражданите” Меглена Кунева в студиото на „Лице в лице”.

По думите й, когато правният акт е бил транспониран у нас, е трябвало ясно да се дефинира ясно кога депозитите в дадена банка са неналични и кой е компетентният орган, от който се очаква да го установи. Кунева посочи, че след решение на Дирекция „Вътрешен пазар” вече е ясно, че директивата не се прилага само при фалит.

„Аз лично съм много предпазлива, когато става въпрос за специални закони”, посочи Кунева, като отново подчерта, че когато стане ясно кой е компетентен да установи състоянието на КТБ и налични ли са депозитите, ще може да се приложи европейското право.

„Най-добрият съюзник, най-добрият коалиционен партньор на българските граждани е Европейската комисия”, подчерта Кунева. По думите й няма начин коалиция с участието на ДБГ да е против банковия съюз.

Тя допълни, че по отношение на „банковата” наказателна процедура, страната ни има време за реакция, докато сред останалите обявени днес от Брюксел, има такива в напреднала фаза.

Кунева коментира и информации, че Румъния ще бъде отделена от България в рамките на евромониторинга: „Някога беше много недобре, че по време на преговорите изпреварвахме Румъния. Отдавна не е новина, че Румъния е много по-напред от нас”.

За сътрудничеството в РБ и това с ГЕРБ

„Аз заявявам отсега, че разделителната линия за каквито и да било действия и липса на такива, е съдебната реформа – как тя ще тежи най-напред вътре в Реформаторския блок, защото едно е извън парламента, а друго е да удържиш тези аргументи”, заяви Меглена Кунева.

Тя се застъпи за разделянето на Висшия съдебен съвет на „съдийска” и „прокурорска” камари, както и за „дълбок разговор за прокуратурата”, последван от конкретни стъпки.

По отношение на ГЕРБ, Кунева напомни, че е създала своя политически проект по време на управлението на Бойко Борисов и го е критикувала. По думите й е по-добре да кажеш с какво от този период не си съгласен и какъв път е изминала партията, докато е била в опозиция, вместо да се засягаш личностно, когато говориш за политика.

Според нея е нормално да се търсят пресечните точки с ГЕРБ като дясноцентристка партия, но те минават през избора на нов съдебен инспектор и гласуване на конституционни промени.

„Напълно съм съгласна с инфраструктурните проекти и магистралите, но на фона на прозрачни обществени поръчки”, каза Кунева и допълни, че здравеопазването и образованието трябва да бъдат не по-малък приоритет.