Меглена Кунева е номинацията на Реформаторския блок. Това реши Блока на втората среща на „Раковски” 134, след като вчера премиерът Бойко Борисов поиска оставката проф. Тодор Танев.

Номинацията на Меглена Кунева е единодушно решение на Изпълнителния съвет на РБ. Тя се съгласи, убедени сме, че ще се справи. От тук насетне следва заседание на Парламентарната група на РБ, каза Найден Зеленогорски.

ДСБ не участва в консултациите, защото обявиха, че минават в опозиция. Според Зеленогорски решението им да не участват е правилно, след като са в опозиция.

Той съобщи, че министър-председателят Бойко Борисов е информиран за решението на реформаторите. Според Зеленогорски правителството работи добре.

По-рано днес – в 12 часа на обяд, реформаторите се срещнаха с премиера Борисов. По информация на bTV той им е казал, че съгласно коалиционното споразумение Министерството на образованието е в тяхната квота и те трябва да предложат нова кандидатура. Помоли ги е да са по експедитивни.

Днес стана ясно, че на вчерашната среща на „Раковски” 134 е била обсъждана само кандидатурата на Меглена Кунева. Говори се, че постът е бил предложен и на Даниел Вълчев, който беше министър на образованието в кабинета „Сакскобургготски”, но той е отказал.

Борисов поиска вчера оставаката на министър Тодор Танев заради скандалите около учебните програми. Днес танев си писа отличен 5,50 за свършената работа.

Ето и какви длъжности е заемала Меглена Кунева:

По информация на bTV проф. Тодор Танев все още не е депозирал оставката си. Още вчера той обяви, че ще подаде оставка, когато лично премиерът му я поиска и му съобщи мотивите.

Днес БСП постави ултиматум на управляващите - до сряда правителството да реши дали да отложи влизането в сила на  Закона за предучилищното и училищното образование. Мотивът е,  че само засилва хаоса в системата.

От ГЕРБ защитиха закона и обявиха, че е новаторски.  В същото време опозицията атакува здравния министър Петър Москов, на когото готви вот на недоверие, заради дарените от Турция ваксини.