В България медиите имат огромен проблем с концентрацията на собственост, а правовата държава не е достатъчно силна и правата на инвеститорите не са достатъчно защитени. Това казва посланикът на Франция – Ксавие Лапер дьо Кабан, в интервю за българското сп. „Икономист“ (Iconomist.bg).

„За последните десетина години забелязахме силна концентрация на медии в ръцете на една медийна група, която е собственост на депутат (...) Пресата има ролята да бъде критична към всяка власт, независимо дали е политическа или икономическа. За нещастие тази преса е зависима от икономическата мощ на един човек, който не само е много богат бизнесмен, но също така депутат в парламента. Това вероятно днес е най-големият проблем пред българската преса“, казва посланикът в интервюто.

По думите му, у нас може да има много вестници, но ако всички са на един собственик, той определя политическата им линия и „тогава българската преса има огромен проблем“.

На въпрос кой е най-стряскащият проблем за потенциалните чуждестранни инвеститори той припомня писмото на 10 търговски камари по въпроса, чийто фокус бе върху съдебната реформа и съдебната система. „Изглежда, че правовата държава не е достатъчно силна в България и че правата на инвеститорите не са достатъчно защитени“, казва Дьо Кабан.

Той посочва, че причината да осветли случая с френска компания „Белведере“ е, че активите ѝ са били ограбени. „Този проблем още съществува“. Важно е да се разбере, че подобно на писмо (чуждестранните камари) се пише за пръв път, казва посланикът.

Дьо Кабан посочва като положителен резултат от случая това, че „Висшият съдебен съвет постанови, че госпожа (Румяна, бел. ред) Ченалова е направила грешки, тя бе отстранена от съдебната система и не е магистрат от ноември 2015 г.“

Според него, ако експерти от Брюксел дойдат да проверяват българската съдебна система, „това би бил положителен ход, тъй като биха могли да се направят промени в Механизма за сътрудничество и проверка“.