Бежанската криза е много тежък европейски проблем, но институциите у нас са изпълнили професионално ангажиментите си и тя е овладяна. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента Атанас Мерджанов по време на среща със студенти, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Според Мерджанов, основният респектиращ фактор е, че Министерството на вътрешните работи, Главна дирекция "Гранична полиция" и Министерството на отбраната вече са създали сериозни предпоставки за посрещането и за справянето в бъдеще с такъв тип предизвикателства. В същото време, ред правозащитни организации разкритикуваха поведението на българските власти спрямо бежанците.

Председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред подчерта, че българското общество за пореден път се е проявило като изключително толерантно. „Нека се държим и се отнасяме към този тип трудности повече като българи и по-малко партийно”, допълни той. Евродепутатът Маруся Любчева добави, че е изключително важно проблемът да не се оцветява политически.

Думите на двамата звучат странно на фона на вълната от нападения срещу чужди граждани по улиците на София и опитите даже на парламентарно представени партии да преекспонират проблемите със сигурността около бежанските центрове в своя изгода.

Тврденията на български политици и други длъжностни лица, че бежанската криза е овладяна също са оспорвани от експерти, според които притокът на сирийци към границите ни ще се увеличи отново през пролетта.