Вече започна съпротивата срещу новия курс към България, поет от македонския премиер Зоран Заев. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” журналистът Красимир Узунов.

Вчера министър-председателите на България и Македония обявиха, че подготвяният 15 години Договор за добросъседство ще бъде подписан по време на честванията на годишнината от Илинденско-преображенското въстание на 2 август и двете страни вече ще отбелязват заедно общите празници, като София ще помага на Скопие по пътя към НАТО и ЕС.

„Заев даде на българите Илинден” е водещото заглавие на една от медиите, свързани с управлявалата 10 години ВМРО-ДПМНЕ, посочи Узунов. Според него сега вече се вижда ясно, че партията на бившия премиер Никола Груевски, която даде милиарди за „антични” строителни проекти, никога не е искала да подпише договора с България.

„Цялата художествено-творческа интелигенция в Македония е откърмена с македонизма. Всички служители на вътрешното и външното министерство са кадри на Груевски, те ще окажат такава съпротива, че се съмнявам, че на 2 август ще имаме договор”, коментира директорът на агенция „Фокус”.

Според него Заев трябва да бърза и в рамките на 100-150 дни да разчисти държавната администрация и да работи със спецпрокуратурата, за да бъдат доведени до край разследванията срещу върхушката на ВМРО-ДПМНЕ. След това идват местни избори, които може да доведат до нова политическа нестабилност.

„Ако Македония затвори тази глава на национализъм, ще разбере, че не е център на Вселената и че съседите не са им виновни за всичко”, отбеляза Узунов. Според него обаче все още бившата югославска Държавна сигурност (УДБ) има твърде голямо влияние върху политическите процеси в западната ни съседка.