Миналата седмица от интервю на премиера Бойко Борисов стана ясно, че Турция оказва натиск върху България. Трябва да покажем, че сме суверенна страна и няма да се поддадем на шантаж, а Европа трябва да помогне с хора и техника. Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той поясни, че в качеството си на зам.-председател на Народното събрание е поискал президентът Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на който министър-председателят, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и шефовете на службите за сигурност да изложат каква е конкретната картина. „От интервю на премиера миналата седмица стана ясно, че Турция оказва натиск върху България. Не можем да си позволим това да продължава“, каза Каракачанов.

„На този КСНС искаме да разберем как се осъществява този натиск – дали това е информация, придобита по линия на службите, дали натискът е бил оказан през турското посолство, през някой от турските министри, през министър-председателя или президента на Турция. Както и да се оказва натиск, трябва да сме ясни и категорични – България е суверенна държава и трябва да защитава своята териториална цялост и своя суверенитет, а не да се поддава, каза Каракачанов.

„Трябва да покажем на Турция, че ако иска да развива добросъседски отношения, трябва да да прекрати практиката си да създава пета колона у нас, да се бърка във вътрешните работи на страната и да ни изнудва, заплашвайки, че ще пусне огромни маси нелегални имигранти да нахлуят в България“, добави лидерът на ВМРО.

По думите му, когато се поддаваш на шантажа на политици като Реджеп Тайип Ердоган, те продължават да шантажират.

Бих предложил на този КСНС: да поискаме ясна и категорична помощ от Европейския съюз в жива сила и техника при охраната на границата, защото в крайна сметка охраняваме европейската граница; директно трябва да бъде заявено на всички, които имат намерение да организират провокации по границите, че българската армия и гранична полиция ще отговорят и със сила, а ако има пострадали, вината ще е на Турция, посочи Каракачанов.

Когато Ердоган срещне твърд отпор, както от Израел и Русия, той кляка, допълни политикът.

Вижте целия разговор във видеото: