Президентското вето върху промените в Изборния кодекс е „абсолютна демагогия“. Държавният глава Росен Плевнелиев „говори неща, които не са верни – никакви права на никого не се нарушават“. Това каза лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов в предаването „Тази неделя“ по bTV.

Вчера президентът наложи вето върху спорните текстове, като посочи, че „българската държава дължи на своите граждани, където и да са те по света, изборни правила, които да ги мотивират да гласуват, а не да им създават пречки". От ВМРО обявиха това решение за неприемливо и безотговорно и се заканиха да напуснат управляващата коалиция, ако то не бъде отхвърлено.

Запитан дали сериозно смята да спре да подкрепя управляващата коалиция или това е демонстрация на сила, Каракачанов отговори: „Не демонстрирам мускули, казвам това, което мисля. В последните 10 дни станахме свидетели на всевъзможни спекулации по темата, включително и от малки групички българи в чужбина, от политици, медии, които твърдяха, че с приетия текст в закона за изборите се нарушавали правата на българите в чужбина. Ветото на президента е абсолютна демагогия, защото президентът говори неща, които не са верни. Никакви права на никого не се нарушават“, каза Каракачанов.

Той обвини Плевнелиев, че за пет години на поста нито веднъж не е споменал българите в Македония, в Западните покрайнини, Молдова и Украйна, където са „истинските проблеми с правата на българските общности“.

Каракачанов нарече държавния глава „най-слабият български президент“, а ветото „поредния гаф“.

Когато има спор в обществото, е редно да се срещнеш и с двете страни – и с хората, които са недоволни от текстовете, и с тези, които са направили законопроекта. Той предпочете да проведе дебат само с едната страна и абсолютно еднолично и безотговорно взе своето решение да върне законопроекта, каза лидерът на ВМРО.

Президентът замисли ли се за сигурността на държавата, когато си писа мотивите за ветото?, попита той. По думите му проблемът не е дали българите в Германия,  Великобритания или Франция ще могат да гласуват, защото те ще могат, а че от години в Турция изборите се манипулират в полза на една турска етническа партия в българския политически живот.

Стефан Манов, който от години живее във Франция, обвини Каракачанов, че не познава изборното законодателство и практики през последните години и че извива ръцете на цялото общество заради политически сметки. 

Проблемът му е, че ако има свободен вот на българските граждани във и извън страната, той няма да влезе в парламента. Контролираният вот не е само в секциите в Турция, той е най-напред в страната. Ако от Турция идват 2 – 3 мандата за ДПС, останалите идват от страната, посочи той.

Снимка: bTV

Манов нарече аргументите на ВМРО „фалшиви“.

Каракачанов контрира, че при предишния закон в Турция е можело безразборно да се откриват секции. В деня за размисъл са се пускали реклами, агитиране, а в изборните секции на турски език се е обяснявало за кого да се гласува.

Снимка: bTV

Това, което се случи в последните 72 часа, показа какъв е приносът и какво могат да направят честните, свободни граждани във и извън България, то е илюстрация, че има смисъл от вота на българите извън страната, каза Манов.

Вижте целия разговор във видеото.