Напускаме управлението, ако ветото на президента Росен Плевнелиев не бъде отхвърлено. Подобно решение би доказало, че имаме диаметрално противоположни виждания за това кои са важните проблеми в страната с останалите партии от управляващата коалиция, заяви съпредседателят на "Патриотичен фронт" Красимир Каракачанов в студиото на „Тази сутрин” по bTV във връзка със спорните промени на Изборния кодекс.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му и сегашния вариант на закона дава право на българите, живеещи в чужбина да използват правото си на глас. „В страните извън ЕС е възможно да се гласува в консулствата и посолствата, както и в страните с над 1 млн. жители”, поясни той.

Каракачанов изтъкна една от промените, които са направени в новия законов текст. Ако преди е трябвало 40 души да подадат заявление за откриването на изборна секция в конкретен град, то сега минимума заявления са скочили на 100.

Той за пореден път заяви, че целта на приетите по предложение на ПФ спорни текстове не е била да ограничи правата на българските граждани, а "да гарантира националната сигурност" и "да не се допусне други държави да организират избори".

Снимка: Ладислав Цветков

По думите на Мария Спирова – българка живееща в чужбина, позицията на Каракачанов говори за пълно неразбиране от страна на народните представители за същността на проблема на съгражданите ни, живеещи зад граница.

„Нашият проблем бе напълно разбран и изразен във ветото на президента г-н Плевнелиев. С промените в Изборния закон се нарушават конституционните ни права на български граждани. По член 26 на Конституцията всички български граждани имат равни права. Промените в закона обаче дават повече права на някои от българите, живеещи в чужбина”, коментира Спирова.

В отговор на отправените обвинения Красими Каракачанов изтъкна, че желанието на Патриотичния фронт е единствено да ограничи изборните злоупотреби, които се извършват в Република Турция, където изборите се ръководят от местната администрация, а не от Изборния закон.

Снимка: Ладислав Цветков

Спирова напомни за изказване на вътрешния министър Румяна Бъчаврова от последните дни, според която засега няма доказателства за чужда намеса във вътрешните ни работи.

Каракачанов отрече твърдението ѝ като заяви, че съществуват доклади на български консули за тези проблеми. По думите му проблемът с изборните злоупотреби в Турция е проблем на българската държава и единственото решение, което виждат патриотите, е да се противодейства на злоупотребите чрез Изборния кодекс.

Във вторник, 17 май, е финалната и решаваща среща за съдбата на Изборния кодекс между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фрон за готвените промени.

Търси се компромисно решение за гласуването в чужбина, което предизвика недоволството на българската общност зад граница и стана причина президентът да върне текстове от изборния закон.