Реакциите в Народното събрание на критичния мониторингов доклад на Европейската комисия. Той беше определен и като обективен, и като критичен, и като тежка оценка за кабинета.

Управляващите и опозицията се разминаха в оценките си за доклада.

„Мога да оценя доклада като обективен и разбира се винаги възприемаме всяка една критика като градивна препоръка. Всяка една от институциите в България трябва да поеме своята отговорност”, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според лидера на БСП Михаил Миков докладът на ЕК е тежка оценка за свършеното през последната година от правителството в областта на съдебната власт и борбата с корупцията.

От БСП нарекоха искането ВСС да се саморазпусне опит да се прехвърли отговорността за кризата върху съдебната власт. Изненадващо срещнаха подкрепа от един от партньорите във властта.

„Парламентът за съжаление влезе в скандалите на ВСС и с нищо не допринесе освен да доразвие скандала. това е недопустимо и нарушава конституцията”, смята съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

От ДПС също са категорично против разпускането на ВСС. Според тях нездравите сили в мнозинството са подвели здравите. Който сее вятър, жъне бури, обяви Четин Казак от ДПС.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев припомни, че е поискал оставката на ВСС още на 8 декември 2014 година

„Считаме, че степента на разделение на ВСС е стигнала предела си и той не може да функционира като орган. Първите двама, които трябва да подадат оставки са Сотир Цацаров и Георги Колев”, смята Кънев.

Той припомни, че освен принципа на разделението на властите съществува и принцип на взаимен контрол между властите.