Министър-председателят Бойко Борисов се възмути от наглия случай на кражба на два автомобила от подземен гараж, за която разказахме в bTV Новините. По думите му тя е извършена от мъж, който е трябвало да бъде под домашен арест, а автомобилите вече са открити. Според премира съдебната реформа всъщност е в това престъпниците да са в затвора.

„Искам доклад как се пазят хората под домашен арест – гривни имат ли, полицията ли ги пази, кой гарантира, че когато е домашен арест, не извършва престъпления”, заяви Борисов на днешното заседание на Министерски съвет.

„Това не може да продължава. Ако хората очакват, вярвайте ми, реформа в съдебната система, то това е да не се случва. Това очакват хората – когато е хванат крадеца, да отиде в затвора. А не да го пуснат да си гледа колите вкъщи и през нощта да събира пари”, добави Борисов.

„Разбирам демокрация, демокрация, ама дай да има малко демокрация и за хората. Този човек не е ли демократ, където се събужда и му няма колите”, заяви Бойко Борисов и каза, че е гледал как човекът се е оплакал по телевизия и е бил много коректен. „Аз щях да фуча много повече”, призна премиерът.

Поводът за изказването му е мъжът, откраднал две коли, докато е бил под домашен арест. В тази връзка вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че престъпникът е на 32 години, има и 3 европейски заповеди за арест – една от Словения и две от Италия.

През 2013 г. е извършил кражба от жилище, а през 2014 г. – кражба от два мотора. „В момента противозаконно отнема два автомобила – „Ауди” и БМВ при условия на домашен арест”, допълни Бъчварова.

В отговор премиерът Борисов коментира, че хората питат вътрешния министър за битовата престъпност, както и парламента. „Крадец, ама голям крадец, доказан. Защото и колите ги намериха вчера, търсен от няколко държави и домашен арест”, подчерта премиерът и се обърна за мнение към Министерство на правосъдието.

В отговор заместник-министър Вергиния Мичева – Русева обясни, че съдът явно не е взел правилната мярка за неотклонение.

„Въпросът е като е домашен арест, кой го пази? Трябва ли на всеки домашен арестант да сложа патрул отпред пред къщата му и да си има охрана без пари от държавата? Не стига, че ни нанася щетите, кой пази този човек като стане сутринта и гледа, че колите му ги няма пред гаража?”, попита премиерът.