Американският инвеститор за АЕЦ „Белене” може да се окаже непознат на американците. Тази теза на ДСБ разкри пред bTV лидерът Иван Костов, позовавайки се на източници на партията. Сред тях Костов изброи дори конгресмени и сенатори, които определили намеренията на консорциума като „шега”.

Според Костов, ефектът от тази „интрига” ще е скриването на документира за злоупотребите в АЕЦ „Белене” и пропъждане на евентуалните инвеститори за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Шега с България, според Костов, си прави този, „който в момента разиграва Народното събрание”. Лидерът на ДСБ обаче не посочи име, по думите му може да става дума и за повече хора.

Най-разумно според него е да се попита Департамента по енергетика на САЩ дали е готов да даде становище за този инвеститор.

Междувременно министърът на икономиката Делян Добрев изпрати официално запитване до американските власти за новия инвеститор в АЕЦ “Белене”. Той иска от Департамента по енергетика на Съединените щати и посолството на щатите у нас -информация за "Глобъл Пауър", както и за физическите лица, които я представляват в страната.

По-рано, в ефира на bTV, Богомил Манчев, който е убедил инвеститорите да участват в проекта, заяви, че яснота кой стои зад гърба им ще има едва след подписването на меморандум с Националната електрическа компания.

„Ако няма становище или референции за инвеститора, то това би означавало, че той не съществува. И тогава думите на премиера ще увиснат във въздуха. Всичко изглежда друга игра, в която няма нищо американско”, каза Иван Костов. И се съгласи, че „някой си играе с България по мегапроект”, посочвайки руските производители на реактора.

Богомил Манчев не може да води американски инвеститори, няма как той да представлява Америка, каза Костов и призова зрителите да прочетат характеристика за милионера в Уикилийкс.

Нека да се махне Америка и тогава да се погледне проектът: Руснаците искат отново да строят „Белене” и Бойко Борисов им поставя условия и иска да се спазари с тях. Въпросът е защо го прави, каза Костов. Според него премиерът най-вероятно се страхува от референдум, който сигурно ще бъде загубен от БСП.

Може би не трябва да се прави референдум, за да не се погребва завинаги проектът за „Белене”. Страх го и че тази могъща сила – източният ни съсед ще се окаже срещу него на изборите, каза Костов.

Сега изглежда като че ли Русия наплясква България, с тази инциатива – така Костов коментира думите на вицепремиера Симеон Дянков по повод иска на Москва за обезщетения заради замразяването на проекта.

"Русия е твърде сериозен партньор в международните отношения, твърде сериозна сила, там няма прости и повърхностни неща, има дълбоки интереси, те се разработват от много хора и в технически и в стратегически план. Този тон беше недопустим, така не се говори на такава голяма сила", каза Костов.

ДСБ няма да подкрепят решение, с което да се отмени решението на правителството и на Народното събрание за спиране на изграждането на АЕЦ „Белене” . Евентуално приемане на подписката, която управляващите събират в парламента, според него, ще предизвика необратими последици.

Костов даде за пример това, че според него страната ще бъде вкарана в разговор с "крайно съмнителни субекти", което ще жертва авторитета й и ще я направи непредвидим партньор. Второ, посочи лидерът на ДСБ, България ще бъде страна, която преразглежда ключови стратегически решения през по-малко от шест месеца.

И трето – страната ни се вкарва в интрига от народните представители, без да има представа дали този инвеститор е в състояние да изгради и да продава ток от АЕЦ „Белене”, заключи Костов.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови