Лидерът на левицата Корнелия Нинова пребори вътрешната опозиция, а тя се преброи поименно. Днес интригата на конгреса приключи за по-малко от час.

Заседанието на извънредния конгрес на партията започна с гласуване на промени в Устава на БСП, свързани с избора на председател. Искането беше партията да си върне правото на избор на председател.

Нинова обаче парира опитите въпросът за нейното лидерство да бъде поставен на дневен ред.

Конгресът на червените започна с очакване за сблъсък и никой не го криеше.

„Всяко представление има срок на годност, дори за най-добрите актьори”, заяви Янаки Стоилов.

Стигна се до решителния момент, в който опозицията завоалирано поиска с промени в устава да може да уволнява и назначава лидера, в случая – Нинова.

„Конгресът извърши политическа грешка, като подведен под лозунга, че реализира демокрация, гласува решение, според което концентрира цялата власт в ръцете на председателя”, заяви Ваня Добрева от Софийската организация на БСП.

Чавдар Георгиев също се обяви за промени, като предложи да се задължи Националният съвет да изготви такива промени и да ги представи на следващото заседание.

Валери Илчев коментира, че с направените промени суверенът сам решава кой да ръководи партията и се обяви против нови промени.

Искането беше подложено на гласуване и отхвърлено със 149 гласа „за”, 397 „против” и 45 „въздържали се”.

Така опозицията се преброи, а Нинова не пропусна да ги контраатакува без да назовава имена.

„Ако усетите, че вашият партиен или държавен водач го е докарал дотам, че да се скрие зад вас и да ви бута, махайте го веднага, този човек не става”, заяви тя.

Нинова се отказа от идеята си да иска вот на доверие от другарите си, но поиска друго – Конгресът да обсъди кога БСП да проведе разговори с другите парламентарни партии и да внесе вот на недоверие към кабинета.

„Няма да искам вот на доверие. Не съм за пост. Доказах го, когато отказах поста председател на Народното събрание. Ако мислех за себе си, щях да използвам случващото се в момента на тази силна атака отвън и отвътре, да подам оставка и да отидем на избори”, коментира Корнелия Нинова по време на конгреса на левицата.

По думите ѝ тя щяла да спечели изборите и отново да бъде председател на партията.

„На партия, където два месеца вътрешно партийни лобита са ровили вътре, външни сили са ровили с мръсни ръце. На кой лидер му е нужна такава партия?”, коментира още Нинова.

„Нямам дребна амбиция за лична облага и пост, но имам голяма амбиция – да променим България”, каза още Нинова.

Сваляне на ГЕРБ от власт и предсрочни избори

Лидерът на левицата очерта няколко важи момента за БСП – сваляне на ГЕРБ от власт, предсрочни избори и мотивация да ги спечелят.

По думите ѝ премиерът Бойко Борисов е нарушил обещанието си да обсъжда всички политики с останалите парламентарно представени партии в замяна на подкрепа за българското европредседателство.

Нинова стигна и много по-далеч, определяйки управлението на ГЕРБ като модерно робство и „присвояване на държавата”.

„Не просто трябва да сме алтернатива, това е задължително, но недостатъчно. Вече имаме по-висока цел – да освободим държавата и народа си от веригите, в които ги държи една партия и ги употребява, за да се възпроизвежда”, заяви Нинова.

Нинова определи външната политика на правителството като пиар.

Лидерът на левицата коментира и изготвеният от тях алтернативен бюджет за 2018 г. По думите ѝ от ГЕРБ зависи дали ще се съобразят с алтернативните предложения или ще ги отхвърлят автоматично, „само защото са предложени от опозицията”.

Така за ден конгресът приключи, а БСП прие свой алтернативен бюджет и препоръки за европредседателството.

Дни преди Конгреса се спекулираше, че ще има и предложения за изключване на опозиционни представители, например – Георги Гергов. До такива радикални идеи обаче не се стигна.