Искаме оставката на председателя на парламента Димитър Главчев, защото шеста седмица българския парламент не работи, заседаваме по 23 минути. Правителството на Бойко Борисов и управляващите не внасят закони и нямат управленска програма. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на „Лице в лице”.

Тя цитира писмо на Румяна Бъчварова, с което разполага, до министрите. Тя им казва да си дадат законодателните инициативи до 1 юни, което по думите й значи, че не са имали идея каква програма ще изпълняват след изборите.

Ние внесохме за обсъждане и гласуване това, което обещахме на хората, закон за битовата престъпност, ГПК срещу злоупотребите на частните съдебни изпълнители, преизчисляване на пенсиите и др. Всеки на закон има финансова обосновка за това колко ще излезе на бюджета, посочи Нинова. „Тези закони стоят някъде. Председателят Димитър Главчев не осигурява възможност да работим по проектите на опозицията. Няма логика иначе тези закони да не се обсъждат”, каза тя.

Нинова обвини Димитър Главчев в това, че не спира изказвания на омразата от парламентарната трибуна. По думите й той допуска поне 4-5 декларации да бъдат четени, в които левите са наричани „кръвопийци, убийци” и др. „Главчев е длъжен да спира изказвания, които се базират на омраза.  Не само, че не ги спира и не им прави бележки, ами и сякаш изпитва удоволствие от такива изказвания”, посочи тя.

Хората очакват да им решаваме проблемите, а през това време виждат скандали и караници. Пада авторитета на институцията и Главчев я досъсипва, заяви Нинова.

Отказът й да стане председател на парламента Нинова обясни с това, че председател от БСП би значело съпричастност към политиките на мнозинството. „Не искам да ни използват като прикритие за това, което правят. Председател на парламент без мнозинство в злата е нищо”.

БСП планират новости в наредбата за предучилищното образование - държавата да пише един учебник и да се учи по него. А не някакви екипи да си преиначават историята, тя трябва да се изучава обективно, обясни Нинова. 

Ненормално е тези хора да излязат от затвора, каза Нинова по повод информацията за предсрочното освобождаване на двама от групата на „Наглите”. Имаме забележки към съдебната система, но трябва да поемат отговорността тези, които допуснаха това да се случи. ГЕРБ прие поправка в НПК, която позволява това да се случи, категорична е тя.

По повод заседанието на КСНС преди ден председателят на БСП заяви, че е имала няколко сблъсъка с премиера. Един от въпросите е бил нежеланието му да се разглеждат теми като престъпност и корупция. Друг казус е решението на финансовия министър Горанов да не се осигурят допълнителни пари за по-високи заплати в сигурността, въпреки искането на министрите.