Ангажимент към избирателите и усещане, че в БСП има по-подготвени хора спират депутата Корнелия Нинова да се кандидатира за кмет на София, въпреки че е събрала най-много номинации. В студиото на „Тази неделя” тя обясни причините за своето решение.

„Аз не лъжа, преди 5 месеца обиколих 22 общини в София-област и казах на хората „Подкрепете ме за народен представител” (...) Сега трябва да им кажа „Аз бях дотук”, има един пост, ще градя кариера”, каза Нинова.

Тя посочи още, че смятам, че в БСП има по-подготвени за общинските дела хора, като тя самата няма такъв опит и е по-склонна да помага. „Познавам и харесвам Костадин Паскалев, изключителен професионалист в тези дела”, допълни депутатът.

Според нея, платформата за местните избори е първият толкова конкретен документ от години в БСП, като за всяка група във всяка община се предлагат конкретни мерки. Общинските структури на Столетницата ще имат свободата сами да определят коалиционната си политика в т.ч. и дали ще работят с АБВ.

Вътрешнопартийно

Корнелия Нинова коментира т.нар поправка „Анти-Станишев” в Устава на БСП, като изрази своето недоумение защо медиите така интерпретират текста, който не позволява на председателите на структури да се кандидатират веднага след преждевременно прекратен мандат.

По думите й това е правено заради конкретни случаи в страната, в които е било блокирано обновяването на организациите. Тя призна, че ситуацията в Пловдив, където Георги Гергов подаде оставка и беше преизбран, е такъв.

Вчера е било решено 6-месечен стаж като партиен член да е достатъчен за кандидатиране на ръководна позиция, а 20% от Националния съвет да се попълва от специална листа с млади социалисти.

Нинова посочи, че е подкрепила предложението на Кирил Добрев за мандатност на членовете на Изпълнителното бюро, но не и да се въведат ограничения за броя депутатски мандати. По думите й то трябва да върви заедно с промяна в Конституцията: „Не може с устав на партия да ограничаваш конституционно права на български гражданин”.

В политическата декларация на вчерашния пленум са записани и приоритетите на България според БСП: „Първо, демографска криза и справяне с нея; второ, здравеопазване, хората да не доплащат за лечение; образование – държавните пари да отиват за държавни и общински училища; развитие на кооперациите в земеделието; държавата да е регулатор и инвеститор”.

Корнелия Нинова коментира и оценката за кабинета „Орешарски”. Според нея, основният проблем е бил липсата на прозрачност при вземането на решения.