Ключов за развитието на Българската социалистическа партия пленум се провежда днес на „Позитано” 20 в София. След края му или един от най-влиятелните функционери на БСП ще напусне ръководството й, или политическата сила ще остане без председател.

Корнелия Нинова поиска оставката на члена на Изпълнителното бюро на партията Георги Гергов, след като в медиите се появи информация, че той е бил посредник в разговор между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена и издател Сашо Дончев. Последният се оплака, че е бил заплашван.

До момента Гергов не е приел да се оттегли сам. Не е толкова сигурно обаче и че Националният съвет на Столетницата ще го отстрани.

"С оглед на последните събития, които представляват обществен интерес, медиен интерес" Корнелия Нинова поиска оставката му и помоли медиите да напуснат.

"С уважение към него, с това, че е партиен човек, с това, че много години работи за партията всеотдайно, но заради ситуацията, в която е замесена индиректно, разбира се, БСП, предлагам той да бъде освободен от Изпълнителното бюро, тъй като е политическо лице, в качеството на член на бюрото, и не приемам за редно политическо лице да участва в такива събития", обясни тя.

Георги Гергов на свой ред заяви, че няма причина журналистите да бъдат гонени, но все пак пленумът продължи при закрити врати.

В НС на БСП има 181 човека, като поне 91 трябва да гласуват за изключването му. Георги Гергов е една от силните фигури в партията, а пловдивската организация е втора по големина в цялата страна. До момента той не се считаше за вътрешна опозиция на Корнелия Нинова, която го направи част от „червеното” ръководство.

Сега обаче той може да получи подкрепата и на тези, които председателят на партията разгневи, когато реши да остави дългогодишните депутати извън парламента. Пред bTV социалисти коментират, че днес може заседанието да се окаже с много гласуващи „Въздържал се”, като така ще бламират Нинова.

Тя вече заяви, че ще подаде оставка, ако Георги Гергов остане в Изпълнителното бюро.

Какъв ще е основният резултат от скандала „Дончев – Цацаров”?