Скандалите, които тресат БСП от началото на „ЦУМ-гейт” и атаките срещу председателя на партията Корнелия Нинова са в резултат на нейния отказ да влезе в коалиция с ГЕРБ. Това обяви самата тя в студиото на „Тази сутрин” ден, след като напусналият „червеното” ръководство Георги Гергов заяви, че е бил предаден от нея.

„След изборите имаше група за натиск върху мен от политически лица от моята партия, от външни политически лица – да направим голяма коалиция с ГЕРБ. Имаме си решение на нашия орган – не, няма да правим. После дойде предложението за това да стана председател на парламента. После – Деница Златева (…) Стигна се до там служебният министър-председател Герджиков да ме вика да ми обяснява, че Деница Златева трябва да влезе в кабинета”, разказа Нинова.

Тя посочи, че и Георги Гергов е настоявал БСП да се коалира с ГЕРБ и тя да оглави Народното събрание. „Ако отново останем в опозиция, загиваме”, й заявил той.

Нинова видя и друга причина за атаките срещу нея – действията за промяна в БСП, насочени срещу тези „5-6 човека на конгреса, които задкулисно държат като феодали делегати” и така определят кой ще ръководи партията. Отново като борба с „политическото статукво” била въведена мандатност на депутатите. Нинова заяви, че поддържа връзка с всички опитни социалисти, останали извън НС, но призна, че съпротива не липсва.

„Пред нас имаше избор – или аз като нов председател се харесвам на всички и левицата загива, или се изправяме срещу всичко това и следва този резултат”, заяви Нинова.

Бордове, явни срещи и разследвания

Тя отговори задочно на думите на Георги Гергов, че също като него се е срещала със Сотир Цацаров. Нинова призна, че се е видяла с обвинител №1, но това е станало официално в приемната му. Говорили по евродоклада и промените в НПК, които БСП предизборно консултирала с юридическото съсловие.

„Гергов по това време ми е близък, аз не искам от него да прави среща с Цацаров в кабинета си, правя си я по официален ред”, посочи Корнелия Нинова.

Тя призна, че се е събирала с други хора в кабинета на пловдивския бизнесмен. Тя даде пример с омбудсмана Мая Манолова, с която говорили за президентските избори и Слави Трифонов, с когото обсъждали инициирания от шоуто му референдум за промени в изборното законодателство.

По-късно Мая Манолова заяви, че срещата не е била тайна, а по покана на ръководството на левицата. По думите на омбудсмана срещата е била във връзка с номинацията й от структурите на БСП за кандидат-президент.

„Не съм отишла там, за да искам услуги от тези хора, отишли сме да говорим за принципни неща”, подчерта Корнелия Нинова.

По случая „Фронтиер” от преди десетилетие, който й коства поста на зам.-министър по времето на кабинета „Станишев” и който Георги Гергов косвено припомни, Нинова показа документ от Софийска градска прокуратура 2008 г., който показва, че производството за нерегламентирано оказване на влияние срещу нея е прекратено със заключение за липса на престъпление.

Лидерът на БСП посочи, че се е върнала на ръководен пост в партията чак през 2009 г., когато е изчистила името си.

Снимка: Ладислав Цветков

Корнелия Нинова отхвърли и обвиненията, че е „подарила” Пловдивския панаир на Георги Гергов. Тя показа решение на Министерския съвет от ноември 2006 г., с което държавният дял се гарантира на равнище от минимум 51%, а за общината остават останалите 49%.

По думите й по време на кметовете Иван Чомаков, Славчо Атанасов и Иван Тотев са станали прехвърлянията на акции и вдиганията на капитала, които са докарали дружеството до сегашното му състояние.

Нинова показа й своята молба да бъде освободена от борда на панаира от 7 юни 2007 г. с мотивите, че вече не е зам.-министър, съветът на директорите 5 месеца не е провеждал заседание, тя не е осведомявана за важни решения за промени в структурата на дружеството и няма данни за финансовото му състояние.