Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи алтернативно признание, подплатено с тежка ирония, в „Тази сутрин”, коментирайки отношенията на партията си с Реформаторския блок, които протичат главно през медиите. Спектърът на политическите емоции там е широк и температурните амплитуди са резки и чести.

В петък Борисов заяви, че слуша и чете с интерес какво говорят реформаторите и им пожелава успех на изборите, които те, според последното интервю на Божидар Лукарски, предвиждат да спечелят сами. Едва след това евентуално ще поискат подкрепата на ГЕРБ.

„Имам прекрасно отношение към тях, пожелавам им успех да спечеля изборите. Докато бях контузен, осъзнах нещо и искам да кажа, че по-важно нещо от патерицата няма. Ще им бъда патерица. Те са заявили, че по никакъв начин не искат да работят с ГЕРБ. Затова им се предлагам като патерица, но тя е много важна и без нея няма да мога да ходя”, обобщи символично отношението си Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че многократно е правил опит да имат "поне нормални отношения" с реформаторите и "истински се надява" да бъдат партньори в някакъв момент, но това зависело само от тях.

Все пак той обяви като „обща цел” на всички опозиционни партии свалянето на правителството през февруари и нова конституция, което "добре звучи, но чисто практически е неизпълнимо". „Аз пак искам да кажа - колкото по-бързо си отиде това правителство, толкова по-добре. Но ние така си говори от юли. Когато аз тогава има казах, че със законни средства, които ние само използваме, това правителство няма да падне, защото коалицията между БСП, ДПС и „Атака” е силно споена. Единственият шанс на българите е на изборите за европарламент да имаме поне три пъти повече гласове дясноцентристките партии”, каза бившият премиер.

Разгръщайки коментара за отношенията с Реформаторския блок, той заяви, че му е омръзнало да му поставят условия чрез медиите. Конкретният ултиматум бе поставен в края на миналата година от Радан Кънев, който "изправи" ГЕРБ пред избор - да блокира порочната процедура или да се договори с БСП и ДПС.

"На мен ми омръзна да ми се поставят условия през медии. Ако Радан Кънев иска да говорим, да ме покани, ще отида в неговата централа. Да каже - помогнете, дайте да обмисляме, да работим. Ще отида там, аз нямам комплекси, ще седна да говоря, ще поема ангажимент, ако трябва(...) Аз вингаи се обаждам лично, когато искам да кажа нещо. Вече нямам тайна в кореспонденцията. И с РАдан Кънев съм си говорил по телефона, с ген Атанасов, с Меглена Кунева, с Йонко Горзев, с Биков, с Цветозар. Да не пропусна някой и да кажат - Борисов излъга и не съобщи за два смс-а. Това ми е работата, един полит трябва да си говори със своите колеги", заяви лидерът на ГЕРБ.

По въпроса за нова конституция Борисов заяви, че материята е "много сложна", а той не си позволява да се изказва по теми, които не познава. Затова в ГЕРБ се доверявали на експерти, когато говорят за конституцията. Според него обаче трябва да се съберат експерти, да предложат вариант, да се види как ще се приеме от обществото, от Венецианската комисия...

"Това е тема, която модерно е да каже - ние сме за нова, за промяна. Ние го правим, по модата сме, но Наказателният кодекс го правят 3 правителства и пак излизат абсурди, въпреки че текстовете са правени само от специалисти", коментира Борисов.

"С Първанов шега не бива"

Преминавайки вляво на политическата координатна система, бившият премиер за пореден път обяви, че това, че вижда силен противник в Георги Първанов и проекта му АБВ, не значи, че ще си партнира с него. Нарече случващото се в редиците на социалистите „типичен пример за разцепление”.

„Досега всичко, което се появи в политическия спектър е в център-дясно, едни леви няма. Сега се появява и нещо вляво. И аз съм обнадежден, че ще има някой, който да разкъса и техните гласове. Когато една формация, която се състои от два мандата президент, от вътрешния и външния министър на Станишев да кажа, че не я виждам или не е заплаха за ГЕРБ, не е правилно. Те са заплаха за нас. Първанов е истински (замисля се), търся подходящ израз, той е опасен играч за ГЕРБ. С Първанов шега не бива. Когато извади стенограмата с Дянков, ме удари в гърба. Аз и за Доган съм казвал същото”, добави Борисов.

Според него последните събития в червените редове говорят за лидерска битка: „Когато два мандата президент се кара с бивш премиер. Когато сегашният външен министър заклеймява предишния. Когато сегашният вътрешен министър е антипод на предишния – тогава се говори за разцепление”.

"Дойдоха 5-6 човека, които искаха да говорят с мен..."

Борисов коментира и срещата си с Румен Петков от преди три месеца, за която бившият вътрешен министър обяви, че са гарантирани 200 гласа в парламента с подкрепата на ГЕРБ за реализацията на проекта „Белене”. „За да стане ясно на зрителите”, лидерът на ГЕРБ обясни, че Петков му е довел американски кандидат-инвеститори, които пратил да се разберат с правителството. Макар че не ги назова по имена, можел да даде визитките им, стана ясно, че инвеститорите са същите, които Делян Добрев сам лансира, а след това се разграничи от тях през октомври 2012-а заради спорния им статут - Global Power.

„Когато ми се обади (Петков – бел. ред.), каза, че има американски инвеститори, дойдоха 5-6 човека, искат да купят от държавата дългове и лицензи. Искаха да знаят какво мисли опозицията. Ние го спряхме „Белене”, защото държавата няма пари да го прави и не може да се издаде банкова гаранция. Същото съм казал и на американците. При тези условия, ако се яви частен инвеститор, който да иска да купи проекта, бих могъл да разсъждавам. В момента е невъзможно, защото това правителство е решило и няма да прави „Белене”, за радост, просто лъже обществото”, каза Борисов.

На въпрос дали тази му реакция говори за изразена подкрепа към БСП и в частност към централата, той отговори: „Няма какво да се подкрепя. Не се съюзявам с никой, има инвеститори, които искат да разговарят с мен, аз съм ги поканил, аз съм им казал - идете се разберете с управляващите. Защо трябва сега да ми вмените вина или ангажимент, който аз нямам? Пак искам да повторя, за да не се обърка някой – когато е зависело и от ГЕРБ, и от мен, сме спрели този проект само по една причина – той е скъп. Ние няма да подкрепим БСП, ще подкрепим 2 млрд. дълг, които висят на мен, на вас. Тези пари няма да се изпарят. Ако може да се продаде... Кое е единственото ценно на „Белене” – че имаме издаден лиценз от ЕК за строителство на атомна централа на тази площадка. Ако може за това държавата, НЕК, да вземе милиард и половина, защо да не се вземат. Ние трябва да ги извадим тези пари. Откъде да ги вземем – от пенсии, от заплати?”.

Щял да "затваря" партията

Случаят с бюлетините в Костинброд, който с развитието си стана пример за спукан прокурорски балон, Борисов нарече „чудовищна манипулация преди изборите”. След като се пошегува със Сергей Станишев, който прати бюлетините в Кюстендил по грешка, бившият премиер обясни, че е бил решен да „затваря” ГЕРБ, ако някой от партията си е позволил да направи това.

„Всичко това можеше да бъде решено с елементарни полицейски средства – има толкова много камери и полиция. Ако някой се е готвил, можеше да се проследят и да се хванат тези, които ги използват. И партията, ако ги е използвала, да излезе извън закона”, каза той.

Помолен да коментира работата на прокуратурата по казуса, Борисов заяви вяра в ръководството й: „Не бих се наел да коментирам прокуратурата. Аз много вярвам на институциите, на главния прокурор. Ако има такъв, който е бил съучастник, защото Мая Манолова е със сигурност съучастник в този метеж и компромат, ще стигнат и до него. Убеден съм. Аз им вярвам. Не бива да се подценява ръководството на прокуратурата – те са умни хора и някой, ако си мисли, че може да им влияе, много дълбоко греши. Истината е със сигурност, че те (бюлетините – бел. ред.) не са били за ГЕРБ и със сигурност ГЕРБ няма участие. Когато чух, се обадих на Цветанов по телефона и му казах, ако някой от вас си е позволил да направи това – затварям партията, закривам я. Това е чудовищна лъжа”.

В тази връзка той обяви, че парламента с Миков, Манолова и Бисеров няма шанс да го харесат хората. „Като сравниш Цецка Цачева, Пирински, Соколов... ей, хора”, припомни си Борисов.

Полет на цената на живота

Бившият премиер използва възможността да коментира казуса с използването на „Авиоотряд 28” по негово време, който се разследва от парламентарна комисия, а резултатите бяха изпратени в прокуратурата. След като призова да се проверят и предходните четири години, той обясни, че е използвал техниката, за да запази живота и сигурността си. Причината била, че разполагал с документ „черно на бяло”, с „червено мастило пише „secret” и какво ми се готви”.

Борисов каза още, че в ГЕРБ биха се ангажирали да внесат в парламента законопроект на Движение „22 септември”, с който да отпадне давността за престъпленията на комунизма.