Единственото важно е краят на мандата на Росен Плевнелиев, посочи социологът Иво Христов в коментар по време на встъпването в длъжност на Румен Радев. Той е най-слабият български президент след промените на 10 ноември. Не изпълни с нищо институцията, категоричен беше той.

Въпреки, че той влезе неподготвен в мандата той не се опита да надскочи обхвата на институцията, посочи политологът Димитър Аврамов. По думите му той е направил една грешка и това е реакцията му на назначението на Делян Пеевски да оглави ДАНС. „Той скочи много рязко. Трябваше да се направи по-меко и дипломатично”, коментира той.   

Христов беше категоричен, че Плевнелиев не се е еманципирал от силата, която го е издигнала, не е имал визия за развитието на страната и русофобията му.

Аврамов допълни, че избирателите са направили правилния избор. Според него Радев ще се опита да бъде максимално отдалечен от политическите партии.

Ролята на служебния кабинет

Мандатът на четвъртия президент ще се запомни и с два служебни кабинета. По този повод Владо Пенев, бивш служебен министър на културата в кабинета на Марин Райков, посочи, че има работа да се свърши в тези правителства и не се стои просто ей така.

Екатерина Захариева коментира, че мандатът на Плевнелиев е бил най-успешният. „Той винаги е бил последователен и не се е притеснявал да изрази публично позицията си. По думите й той й е казвал, че не работи за рейтинг, а за хората”, каза тя.