Политическите коментари на рокадите по висшите етажи на властта не закъсняха. Само три часа след обявените оставки на просветния министър и на шефа на ДКЕВР, се появиха и предположения за това кой ще ги наследи.

Според председателя на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков най-вероятно някой от заместник-министрите ще заеме овакантения министерски пост.

Експертите и анализаторите от енергийните среди са изненадани от новината за оставката на Семерджиев. От високопоставени източници от ГЕРБ и правителството bTV научи, че усилено се спрягат няколко кандидатури за новия председател на енергийния регулатор. Това са депутатите Диан Червенкондев - заместник-председател на парламентарната енергийна комисия, както и Димитър Главчев, който оглавява временната парламентарна комисия за работата на ДКЕВР. Обсъжда се и името на Анжела Тонева, член на комисията за енергийно и водно регулиране.

От управляващата партия коментират, че има воля новият председател на ДКЕВР да бъде експерт икономист или финансист, а не експерт енергетик. Разбира се, това може да са само спекулации. Решението ще обяви лично премиерът най-рано във вторник или в сряда на редовното заседание на кабинета.

Въпреки че повечето партии запазиха мълчание по темата с последните оставки, все пак имаше няколко политически реакции.

„Това е истерична реакция на премиера. Очевидно не издържаха нервите му. Всъщност се опитва да заглуши резултатите от вчерашния референдум, които в никакъв случай не са в негова полза. И Игнатов, и Семерджиев отдавна трябваше да напуснат този кабинет за доста сериозни прегрешения”, заяви Илияна Йотова от БСП.

„Аз очаквах, че преди изборите ще има промени в кабинета. Той има нужда от освежаване и от нова енергия, но очаквах други министри да бъдат потърпевши от промените”, коментира от своя страна синият депутат Мартин Димитров.