ДПС е особена партия. Ако ние имаме противник, който да може да ни излезе на организация, ред, концентрация, това са те. В тях етническият модел съществува. Те бягат от него, не го показват, но винаги може и с външна подкрепа този модел да се задейства. Това заяви премиерът Бойко Борисов при представянето на кандидат-кметовете от ГЕРБ.

По думите му най-лесно и удобно се прави кампания срещу ДПС: „Когато си опозиция е лесно, когато управляваш е трудно. За някои от много важните закони ни трябват и техните гласове. Ако ние оставим на реформаторите с тяхната изразна приказка, това никога не може да се случи. Проявяваме толерантност, за да може да се случат тези по-важни за България неща”.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че стабилността на държавата е най-важна, като с ДПС работи внимателно, но „те харесват победителите и силните. Колкото сме по-силни, толкова по-лесно се работи с тях”. Борисов побърза да успокои Реформаторския блок, че „по-добра и алтернатива за коалиция от тях няма”.

Той пожела успех и на дясното обединение.

"Резултатът е важен за стабилитета. Половината от вас да станат кметове, аз не знам как ще се оправя с вас. Затова сте ми важни и подходете сериозно. Готови сме във всеки момент да отидем на избори, но няма да съм човекът, който да ги предизвика Който иска, нека си носи после цялата отговорност за това, което ще се случи с държавата”.

„Всички други партии могат да си говорят каквото поискат, всички други и лидерите им могат да обявяват всеки за мафиот, престъпник и т.н. Няма кой да ги чуе. Ако нещо кажем ние, то може да предизвика и гражданска война”, посочи Борисов.

Още в началото на словото си, министър-председателят призова за повече толерантност спрямо мигранти и бежанци.

"Вярно е, че на никой не му е приятно да му се развали комфорта, но нас са ни приемали когато сме бягали", продължи Борисов и се обърна към членовете и симпатизантите на ГЕРБ с призив за подкрепа по позицията му.

По думите му "няма държава в света, която да не помни какво са направили българите за евреите" и не бива да се поддаваме на криворазбран патриотизъм.

"Нека позицията на ГЕРБ бъде позиция на толерантност и на помощ. Вярвайте ми, в следващите десетилетия това ще ни се върне с благодарност - да сме цивилизована хуманна европейска държава", каза още Борисов.